Zupy są zdrowe i pożywne. A przede wszystkim łatwo się je robi i szybko podgrzewa, kiedy tylko przyjdzie ochota na ciepły posiłek. Jak zrobić zupę z ciecierzycy?
                        
Nazywana „grochem włoskim” cieciorka, dostarcza naszemu organizmowi duże ilości składników odżywczych, takich jak: żelazo, magnez czy witaminy z grupy B. Warzywo to charakteryzuje również wysoka zawartość błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi oraz kwasu linolowego, wspomagającego funkcjonowanie żołądka. Oto dwa sprawdzone przepisy na zupę z ciecierzycy.
 
			
					
		
 (Fot. iStock) 
Składniki:
 	- 1 puszka cieciorki gotowanej,
 
 	- 1 puszka pomidorów w kawałkach,
 
 	- 1 cebula,
 
 	- kawałek pora,
 
 	- 1 ząbek czosnku,
 
 	- kilka gałązek świeżego tymianku,
 
 	- 1 łyżka oleju,
 
 	- sól morska,
 
 	- pieprz czarny ziarnisty,
 
 	- 100 ml śmietany 18%,
 
 	- garść makaronu np. penne.
 
Sposób przygotowaniaNa początek drobno siekamy cebulę, a pora kroimy w półplasterki. Następnie podsmażamy warzywa na patelni z dodatkiem oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z puszki, całość dusimy około 10 minut.
W tym samym czasie w garnku gotujemy około 1 litr posolonej wody. Po jej zagotowaniu wsypujemy odcedzoną cieciorkę z puszki i zawartość patelni. Gotujemy około 9 minut. Następnie odlewamy dwie chochelki zupy do osobnej miski, dodajemy śmietanę i blendujemy na gładką masę, którą wlewamy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Równocześnie w osobnym garnku gotujemy garść makaronu. Gotową zupę przelewamy na talerze, a następnie dodajemy ugotowany makaron i świeży tymianek lub natkę pietruszki.
Zupa z ciecierzycy ze szpinakiem
 
			
					
		
 (Fot. iStock) 
Składniki:
 	-  1 puszka cieciorki gotowanej,
 
 	-  2 łodygi selera naciowego,
 
 	- 1,7 l bulionu warzywnego,
 
 	- 3 ziemniaki,
 
 	- 1 cebula,
 
 	- 200g świeżego szpinaku,
 
 	- 4 ząbki czosnku,
 
 	- imbir,
 
 	- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
 
 	- 1 łyżeczka kolendry,
 
 	- sól i pieprz,
 
 	- 2 łyżeczki oliwy,
 
 	- gęsty jogurt.
 
Sposób przygotowaniaW dużym garnku smażymy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, imbir, seler, kmin oraz kolendrę. Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy jedną puszkę cieciorki i wlewamy bulion warzywny.
W tym samym czasie w garnku gotujemy ziemniaki drobno pokroje w kostkę. Część zupy miksujemy i wlewamy do tej niezmiksowanej. Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku oraz dodajemy ugotowane ziemniaki i szpinak, gotujemy przez 15 minut na małym ogniu.
Podajemy z odrobiną jogurtu naturalnego.