Na straganach można już dostać świeżą kalarepę. Warto na stałe wprowadzić to warzywo do naszego menu, ponieważ Już 10 dag świeżej kalarepy zaspokaja podstawowe dzienne zapotrzebowanie dorosłego na tę witaminę C.
Kalarepa jest od dawna znana w naszej kuchni. Ma wiele witamin i składników mineralnych, między innymi dobrą dla wzroku luteinę. Co więcej, zawiera związku o właściwościach przeciwnowotworowych. Oto prosty przepis na wiosenną zupę ze kalarepy.
Składniki
1 litr bulionu na bazie wody filtrowanej (np. w dzbanku BRITA)
3 kalarepy
1 marchewka
1/2 pietruszki
mały kawałek selera
sól i pieprz: do smaku
łyżka śmietany
łyżka posiekanej natki
szklanka grzanek z jasnego pieczywa
Sposób przygotowania
Umyć i obrać warzywa, pokroić w kostkę, zalać bulionem i ugotować do miękkości. Po ostygnięciu zmiksować, w razie zbyt gęstej konsystencji dolać jeszcze trochę wody filtrowanej. Doprawić do smaku, dodać śmietanę rozprowadzoną w niewielkiej ilości zupy. Serwować z grzankami i posiekaną natką.