Truskawki zawierają wiele minerałów i witamin, działają dobroczynnie na serce i mają niski indeks glikemiczny. Warto więc wykorzystać sezon, by najeść się do syta świeżych truskawek.
Truskawki najlepiej jeść na surowo, dodane do zimnej zupy nie stracą swoich cennych właściwości. Zupy owocowe są od dawna obecne w polskiej kuchni, ale można nadać im nowy charakter, dodają ciekawe składniki, takie jak ser kozi czy migdały.
Składniki
1 kg truskawek
1 łyżeczka imbiru
2 łyżki brązowego cukru
50 g koziego sera
50 g płatków migdałów Bakalland
Sposób przygotowania
Truskawki myjemy i obieramy. Łączymy z imbirem i cukrem, miksujemy na gładką masę. Kozi ser ścieramy na tarce, dodajemy do pozostałych składników. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy około godzinę. Przed podaniem chłodnik posypujemy płatkami lekko uprażonych płatków migdałów. Zupę możemy podawać również z listkiem mięty.