Porcja dla 2–3 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: 15 minut (pieczenie: 50–60 minut).
W Grecji, tak jak kiedyś w Polsce, do przygotowywania potraw używano pieców chlebowych. ten zwyczaj w niektórych miejscach przetrwał do dziś. W owych piecach przygotowuje się między innymi proste zapiekanki warzywne z dużą ilością oliwy i ziół (takich jak koperek, oregano, mięta czy natka pietruszki). Cukinie, ziemniaki, papryki i bakłażany – gospodynie wrzucają do zapiekania to, co w danym momencie rośnie w ich ogrodzie. Ja, taką prostą zapiekankę przygotowuję w piekarniku. To jednogarnkowe, pełnowartościowe danie, które świetnie nadaje się na kolację.
Przepis pochodzi z książki „Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem” .
Składniki
1 kg warzyw pokrojonych w kostkę: ziemniaki (kroimy je w nieco drobniejszą kostkę), papryka (zielona, żółta i czerwona), bakłażan, cukinia
1/2 szklanki czarnych oliwek
500 ml passaty pomidorowej
1/3 szklanki oliwy
2 poszatkowane ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki asafetydy
1 pokrojona w plasterki cebula (opcjonalnie)
poszatkowany pęczek koperku
1/2 poszatkowanego pęczka natki pietruszki
garść poszatkowanych listków mięty
nierafinowana sól do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki mieszamy. Wkładamy do żaroodpornego naczynia (im wyższa warstwa warzyw, tym dłuższy czas pieczenia…). Wierzch przykrywamy żaroodporną pokrywką lub odpowiednio wyciętym papierem do pieczenia. Warzywa można również zapiec w garnku (przykrytym pokrywką) z metalowymi rączkami. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy ok. 50 minut do godziny. Zapiekanka jest gotowa, gdy ziemniaki staną się miękkie.
Jak zapakować zapiekankę do pracy?
Najlepiej w szerokim, obiadowym termosie uprzednio ogrzanym wrzątkiem.