Zupy są smaczne, zdrowe i najczęściej tworzone z naturalnych, sezonowych składników. Latem możemy je przyrządzać ze wszystkich warzyw, jakie znajdziemy na targu lub wyhodujemy we własnym ogrodzie.
Zupy to bomby witaminowe, zwłaszcza latem, gdy możemy przyrządzić je ze świeżych warzyw. Jak nadać nowy smak znanej zupie z marchewki?
Składniki
700 g marchwi
1 mała cebula
sok wyciśnięty z 3 limonek
1 cm imbiru (drobno startego)
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
ok. 500 ml filtrowanej wody BRITA
łyżka śmietany 18%
sól, pieprz – do smaku
świeża kolendra lub kiełki – do dekoracji
Sposób przygotowania
Obierz marchewki i cebulę i pokrój je cienko. Podsmaż warzywa przez chwilę na dużym ogniu, na oliwie z oliwek. Zmniejsz ogień i zalej warzywa sokiem z limonek. Dodaj starty imbir i pozostaw na ogniu. Gotuj przez 15-20 minut. Wymieszaj dokładnie, przepuść mieszankę przez sito. Dodaj 250-500 ml wody filtrowanej BRITA - w zależności od tego, jaką gęstość zupy chcesz uzyskać. Gotuj jeszcze kilka minut, dopraw solą, pieprzem. Serwuj zupę udekorowaną świeżą kolendrą lub kiełkami oraz kleksem śmietany.