Liczi to egzotyczna roślina, która nazywana jest także chińską śliwką lub przerośniętą truskawką. Pod jej różową skorupką kryje się słodko-kwaśny, miękki i aksamitny miąższ.
Sezon na liczi obejmuje miesiące zimowe, wiosną i latem można sięgnąć po owoce z puszki i przygotować pyszny orzeźwiający deser. Oto przepis.
Składniki
2 puszki mleczka kokosowego
20 g cukru trzcinowego
1 puszka liczi (np. marki Sandra)
3 pomarańcze
5 bananów
100 g orzechów arachidowych
4 gałązki świeżej mięty
sól morska
Sposób przygotowania
Do małego garnka wlewamy mleczko kokosowe i mieszamy cały czas, aż do zagotowania. Następnie dodajemy do niego cukier oraz szczyptę soli i gotujemy około 20 minut, do momentu aż mleczko lekko zgęstnieje. W tym czasie odsączamy liczi i kroimy je na połówki, a banany w grube plastry. Owoce dodajemy do mleczka kokosowego, a następnie przelewamy do pucharków deserowych. Na wierzchu układamy orzechy arachidowe, listki mięty i pokrojone pomarańcze. Przed podaniem wkładamy do lodówki na około 20 minut.