Suszona żurawina ma działanie przeciwutleniające. W kuchni używana do słodkich wypieków i deserów, doskonale sprawdza się również jako dodatek do dań wytrawnych.
Sosy żurawinowe podawane są nie tylko jako tradycyjna polewa do indyka z okazji Święta Dziękczynienia oraz także jako dodatek do burgerów, kanapek czy sałatek. Aromatyczny sos przygotowany z najlepszej jakości suszonej żurawiny idealnie komponuje się z dobrze przyprawionym, kruchym mięsem.
Składniki
100 g suszonej żurawiny Bakalland
200 ml soku porzeczkowego
70 g skórki pomarańczy Bakalland
szczypta cynamonu Sposób przygotowania
Suszoną żurawinę przekładamy do rondelka i zalewamy sokiem porzeczkowym. Następnie składniki gotujemy na małym ogniu, aż zaczną przypominać gładką masę. Dodajemy skórkę pomarańczy i szczyptę cynamonu. Gotujemy wszystkie składniki jeszcze przez chwilę. Odstawiamy do wystudzenia. Sos będzie doskonałym dodatkiem do serów i mięs, a także domowych pasztetów.