1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Pikantna orientalna zupa rybna

Pikantna orientalna zupa rybna

zupa rybna

Danie, w  którym świetnie sprawdzi się kmin rzymski, ponieważ kmin oraz kolendra idealnie komponują się z  rybą.

Cebulę zeszklić z  czosnkiem. Dodać koper włoski i  seler pokrojone w  cząstki. Podsmażyć chwilę doprawione solą, pieprzem i  kminem. Dodać pomidory i  redukować przez kilka minut, a  następnie dodać bulion i, jeżeli jest taka potrzeba, trochę wody. Zagotować. Doprawić do smaku solą i  harissą. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w  kostkę rybę i  posiekaną kolendrę. Zakwasić odrobiną cytryny, zagotować. Smak powinien być delikatnie kwaśny, z  wyraźnie wyczuwalnym kminem i  kolendrą. Można go przełamać odrobiną cukru.

Żródło: Książka „Przyprawy” Ewa Malika Szyc-Juchnowicz Opracowanie: Katarzyna Montgomery
Składniki
1 kg oczyszczonych filetów z  okonia morskiego, dorady lub ewentualnie z łososia 1 bulwa kopru włoskiego 3 laski selera naciowego 2 cebule czosnek 1 cytryna ok. 300 g pomidorów pelati 1 l wywaru rybnego
nać kolendry kmin rzymski sól pieprz harissa

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze