Danie, w którym świetnie sprawdzi się kmin rzymski, ponieważ kmin oraz kolendra idealnie komponują się z rybą.
Cebulę zeszklić z czosnkiem. Dodać koper włoski i seler pokrojone w cząstki. Podsmażyć chwilę doprawione solą, pieprzem i kminem. Dodać pomidory i redukować przez kilka minut, a następnie dodać bulion i, jeżeli jest taka potrzeba, trochę wody. Zagotować. Doprawić do smaku solą i harissą. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę rybę i posiekaną kolendrę. Zakwasić odrobiną cytryny, zagotować. Smak powinien być delikatnie kwaśny, z wyraźnie wyczuwalnym kminem i kolendrą. Można go przełamać odrobiną cukru.
Żródło: Książka „Przyprawy” Ewa Malika Szyc-Juchnowicz
Opracowanie: Katarzyna Montgomery
Składniki
1 kg oczyszczonych filetów z okonia morskiego, dorady lub ewentualnie z łososia
1 bulwa kopru włoskiego
3 laski selera naciowego
2 cebule
czosnek
1 cytryna
ok. 300 g pomidorów pelati
1 l wywaru rybnego
nać kolendry
kmin rzymski
sól
pieprz
harissa