1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Burger na ostro

Burger na ostro

123rf.com
Pikantne potrawy jedzone raz na jakiś czas mogą wpłynąć korzystnie na nasze zdrowie: papryka chili oraz czosnek mają właściwości bakteriobójcze, a dodatkowo wspomagają działanie układu odpornościowego. Oto przepis na domowego burgera na ostro.

Burgery należą do bardzo popularnych dań, można zamówić je nie tylko w barach szybkiej obsługi i food truckach, ale także w wielu wyspecjalizowanych restauracjach, tzw. burgerowniach. Ale przygotowanie dania w domu nie jest trudne, wystarczy sprawdzony przepis.

Składniki
2 łyżki sosu steak marki Kühne 2 ząbki czosnku ½ kg wołowego mięsa mielonego 2 bułki razowe papryka chili marki Kühne korniszony z czosnkiem marki Kühne 2 liście sałaty 1 czerwona cebula 2 plasterki sera żółtego sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Mięso mielone dobrze wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojoną w drobną kostkę papryczką chili. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Z mięsa uformuj burgery i podsmaż je na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. Bułki przekrój na połowę. Połóż na nich liść sałaty, posmaruj sosem Steak i połóż mięso. Na ciepłego burgera połóż plasterek sera, pokrojoną cebulę i korniszony. Zakryj drugą częścią bułki.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze