Afrodyzjaki wzmagają pożądanie i zwiększają sprawność seksualną u kobiet i mężczyzn. Warto o tym pamiętać w walentynkowy wieczór. Jakim przepisem zaskoczymy „drugą połówkę”?
Dla zmysłów i ciała - imbir
W większości rejonów świata za silny afrodyzjak uważa się imbir. Działa zarówno na zmysły, inicjując podniecenie, jak również na organizm, ułatwiając stosunek. Ma również właściwości odkażające i odświeżające, co sprzyja pocałunkom. Od lat stosowany jest do wielu potraw i koktajli.
Jak wykorzystać go do przyrządzenia napoju miłosnego?
Do kubka dajemy po jednym plastrze cytryny, pomarańczy i imbiru, który kroimy w cienkie paseczki. Następnie dodajemy dwie łyżeczki miodu. Całość zalewamy gorącą wodą, a przed podaniem intensywnie mieszamy napój.
Wiecznie młodzi - winogrona
Cennym afrodyzjakiem są winogrona (zwłaszcza czerwone). Przyrządzane z nich wina i soki bogate są w flawonoidy - substancje, które opóźniają procesy starzenia się układu płciowego, a także skutecznie podnoszą libido i zwiększają zadowolenie z życia seksualnego.
Jak wykorzystać ten potencjał?:
Do małego garnuszka wlewamy pół litra soku lub napoju z winogron (koniecznie czerwonego). Dodajemy osiem łyżek miodu, po dwie szczypty cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Całość dopełniamy wiśniami (mogą być mrożone – ważne by były drylowane)
Miłość o smaku mango
W Walentynki warto również postawić na mango. Ten egzotyczny owoc zawiera duże ilości cynku, który zwiększa wydzielanie histaminy – hormonu odpowiedzialnego za miłosne uniesienia.
Aby skorzystać z tych pozytywnych właściwości wystarczy posłużyć się tym przepisem:
W szklance umieszczamy pokrojoną w cząstki limonkę, kawałki soczystego mango, brązowy cukier oraz kilka listków mięty. Całość ugniatamy (na przykład rączką drewnianej łyżki kuchennej) i dodajemy lód. Wszystko uzupełniamy wodą gazowaną. Po energicznym wymieszaniu napój jest gotowy do podania. Dla uzyskania mocniejszego efektu warto dodać odrobinę napoju z trzciny cukrowej.
Słodkie uczucia - czekolada
Afrodyzjakiem, który znajdziemy w każdym domu jest powszechnie lubiana czekolada. Ten słodki przysmak zawiera substancje powodujące wzrost stężenia serotoniny w mózgu (znanej jako hormon szczęścia). Poza tym jest produktem wysokokalorycznym, co prowadzi do wzrostu wydolności fizycznej i wytrzymałości. Warto ją dodać do słodkich „wywarów miłosnych”.
Przepis jest naprawdę prosty:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę mlecznej czekolady. Następnie dodajemy 100 ml mleka i szczyptę pieprzu kajeńskiego. Całość podajemy w nagrzanych wcześniej filiżankach.
Przepisy na walentynkowe koktajle przygotowował Patryk Wojciechowski, „Barman Karkonowski “, uczestnik około 60 konkursów barmańskich, laureat Whisky Cocktail Competition