W Tłusty Czwartek i na ostatki każdy z nas powinien sięgnąć po przynajmniej jednego pączka. Najbardziej tradycyjne to te smażone w głębokim tłuszczu i nadziewane konfiturą różaną, ale klasyczne nadzienie można zastępować innymi smakami.
Przez cały rok kupujemy pączki w sprawdzonych cukierniach, ale Tłusty Czwartek warto pokusić się o przygotowanie domowych pączków z ulubionym nadzieniem. Tradycyjnym przepisom możemy nadać wyszukanego charakteru, nadziewając pączki konfiturą z suszonej żurawiny.
Składniki
250 ml mleka
14 g suchych drożdży
3 łyżki cukru
500 g mąki pszennej tortowej
200 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
2 szklanki soku pomarańczowego
szczypta soli
5 g cukru wanilinowego
1 jajko
4 żółtka
50 g masła
2 łyżki spirytusu
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
W rondelku podgrzewamy mleko. Przelewamy je do miski, dodajemy drożdże, 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę cukru. Mieszamy i wstawiamy miskę do garnka z ciepłą wodą. Odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy szczyptę soli i cukier wanilinowy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, wszystko mieszamy. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą pianę, dodajemy do wszystkich zmieszanych produktów. Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto. Do gotowego ciasta dodajemy roztopione i wystudzone masło oraz spirytus. Zagniatamy dokładnie ciasto, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Przykrywamy lnianą ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż masa znacznie zwiększy swoją objętość. W tym czasie zalewamy żurawinę sokiem pomarańczowym. Odstawiamy na 15 minut, następnie dodajemy pół szklanki wody i gotujemy wszystko na małym ogniu przez ok. 20 minut. Po ugotowaniu miksujemy blenderem, odstawiamy do wystudzenia. Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko posypaną mąką stolnicę i wygniatamy przez ok. 3 minuty. Wałkujemy na nieduży placek i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Czynność w razie potrzeby powtarzamy. Wycięte krążki rozkładamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy w dłoni i w środek kładziemy łyżeczkę dżemu żurawinowego. Zlepiamy boki i formujemy kulkę. Rozgrzewamy olej i wkładamy do niego wyrośnięte pączki. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony. Pączki posypujemy cukrem pudrem.