Według tzw. talerza zdrowia Harvardu warzywa powinny co dzień zajmować połowę naszego menu. Często jednak zastępujemy je mięsem, nabiałem, makaronem czy pieczywem. Tymczasem jest wiele sposobów przyrządzania warzyw, tak aby nie były one mdłe, a dieta monotonna. Oto przepis na nadziewanego bakłażana.
Aby warzywa miały jak najwięcej wartości odżywczych, należy spożywać je na surowo lub po krótkiej obróbce termicznej. Dlatego bakłażana warto pokroić na cienkie plastry – dzięki temu wystarczy, że spędzi jedynie kilka sekund na patelni.
Składniki
1 bakłażan
0,5 kg świeżych liści szpinaku
korniszony z papryką Kühne
dressing vinaigrette Kühne
suszone pomidory
sól, pieprz do smakuSposób przygotowania
Bakłażana myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na cienkie plastry. Wszystkie plastry dokładnie nacieramy dressingiem i podsmażamy na patelni przez kilka sekund po każdej stronie. Szpinak myjemy i blanszujemy przez ok. 30 sekund. Na podsmażone plastry bakłażana układamy liście szpinaku, pokrojone w słupki korniszony oraz po jednym suszonym pomidorze. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zwijamy w roladki.