1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Bakłażan nadziewany szpinakiem

123rf.com
123rf.com
Według tzw. talerza zdrowia Harvardu warzywa powinny co dzień zajmować połowę naszego menu. Często jednak zastępujemy je mięsem, nabiałem, makaronem czy pieczywem. Tymczasem jest wiele sposobów przyrządzania warzyw, tak aby nie były one mdłe, a dieta monotonna. Oto przepis na nadziewanego bakłażana.

Aby warzywa miały jak najwięcej wartości odżywczych, należy spożywać je na surowo lub po krótkiej obróbce termicznej. Dlatego bakłażana warto pokroić na cienkie plastry – dzięki temu wystarczy, że spędzi jedynie kilka sekund na patelni.

 

Składniki
1 bakłażan 0,5 kg świeżych liści szpinaku korniszony z papryką Kühne dressing vinaigrette Kühne suszone pomidory sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Bakłażana myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na cienkie plastry. Wszystkie plastry dokładnie nacieramy dressingiem i podsmażamy na patelni przez kilka sekund po każdej stronie. Szpinak myjemy i blanszujemy przez ok. 30 sekund. Na podsmażone plastry bakłażana układamy liście szpinaku, pokrojone w słupki korniszony oraz po jednym suszonym pomidorze. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zwijamy w roladki.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze