1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Brzoskwiniowe ciasto z patelni

Brzoskwiniowe ciasto z patelni

fot. mat. pras. „Kulinarnie Mocni”
Niespodziewani goście w drzwiach? Jak wyjść z twarzą z takiej sytuacji? Przygotuj pyszne i proste brzoskwiniowe ciasto z patelni. Potrzebujesz kilku podstawowych składników - jajek, mąki, cukru i brzoskwiń z puszki.

Wystarczy, że połączysz jaja, mąka, cukier z brzoskwiniami i szczyptą aromatycznego kardamonu i otrzymasz smaczny deser. Przepis na wyjątkowe ciasto z patelni poleca ekspert programu „Kulinarnie Mocni”, Szef Kuchni Kamis, Maciej Wawryniuk.

Składniki
6 jajek ½ szklanki cukru ¾ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 mała puszka brzoskwiń 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu np. marki Kamis
Sposób przygotowania
Białka jaj ubij z cukrem. Następnie dodaj do nich cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu. Do ubitych białek powoli dodaj żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. Masę wylej na wyłożoną papierem do pieczenia patelnię. Brzoskwinie pokrój w plastry i ułóż na wierzchu ciasta. Piecz na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 min. Potem  przewróć ciasto na  drugą stronę i piecz jeszcze przez około 5 minut.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze