1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Omlet z kukurydzą

123rf.com
123rf.com
Kukurydza to jedna z najpopularniejszych roślin uprawnych na świecie, z jej ziarna zawierają wiele witamin oraz kwasy Omega-3.

Przyzwyczailiśmy się, że omlety to danie śniadaniowe, ale z dodatkiem kukurydzy i szynki może to być także pełnowartościowy obiad. Oto sprawdzony przepis.

Składniki
1 puszka kukurydzy marki Sandra  5 jajek  15 dag chudej szynki  1 łyżka jogurtu naturalnego  3 łyżki majonezu  3 łyżki ketchupu  1/5 szklanki mąki  1/3 szklanki mleka  1 cebula  1 pomidor  sól
Sposób przygotowania
Do miski wbijamy jajka, dodajemy kolejno mąkę, szczyptę soli oraz mleko. Dokładnie mieszamy składniki tak, aby powstała jednolita, gęsta masa. Następnie dodajemy pokrojoną w drobne kawałki cebulę, szynkę oraz odcedzoną kukurydzę i całość mieszamy. Z przygotowanej masy na rozgrzanej patelni formułujemy i smażymy omlety, z każdej strony około 6 minut. Następnie w małym naczyniu mieszamy ze sobą ketchup, majonez i jogurt. Gotowym sosem polewamy omlety i układamy na nich plasterki pomidora.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze