Kukurydza to jedna z najpopularniejszych roślin uprawnych na świecie, z jej ziarna zawierają wiele witamin oraz kwasy Omega-3.
Przyzwyczailiśmy się, że omlety to danie śniadaniowe, ale z dodatkiem kukurydzy i szynki może to być także pełnowartościowy obiad. Oto sprawdzony przepis.
Składniki
1 puszka kukurydzy marki Sandra
5 jajek
15 dag chudej szynki
1 łyżka jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu
1/5 szklanki mąki
1/3 szklanki mleka
1 cebula
1 pomidor
sól
Sposób przygotowania
Do miski wbijamy jajka, dodajemy kolejno mąkę, szczyptę soli oraz mleko. Dokładnie mieszamy składniki tak, aby powstała jednolita, gęsta masa. Następnie dodajemy pokrojoną w drobne kawałki cebulę, szynkę oraz odcedzoną kukurydzę i całość mieszamy. Z przygotowanej masy na rozgrzanej patelni formułujemy i smażymy omlety, z każdej strony około 6 minut. Następnie w małym naczyniu mieszamy ze sobą ketchup, majonez i jogurt. Gotowym sosem polewamy omlety i układamy na nich plasterki pomidora.