1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Kanapki z pastą z zielonego groszku

Kanapki z pastą z zielonego groszku

Sandra
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, to ono dostarcza organizmowi potrzebnej energii, dzięki której mamy chęć do działania od samego rana. Poranny posiłek powinien być urozmaicony i składać się z wartościowych produktów. 

Podstawą pysznego zdrowego śniadania są produkty zbożowe zawierające błonnik, czyli pieczywo w połączeniu z pełnymi witamin warzywami.

 

Składniki
400 g zielonego groszku z puszki marki Sandra 50 g ziaren słonecznika 1 ząbek czosnku 10 listków świeżej mięty 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny ½ startej skórki z cytryny sól świeżo mielony pieprz   4 kromki świeżego, żytniego chleba
Sposób przygotowania
Odcedzony groszek przekładamy do głębokiej miski. Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy przez około 10 minut ziarna słonecznika, które dorzucamy do groszku. Następnie dodajemy listki mięty, oliwę, jeden posiekany ząbek czosnku, sok i skórkę z cytryny oraz pieprz. Wszystko dokładnie miksujemy za pomocą blendera. Pastę podajemy na żytnim pieczywie, dekorujemy ją świeżymi listkami mięty i szczyptą świeżo mielonego pieprzu.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze