1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Cukinia duszona z porem

Cukinia duszona z porem

fot.123rf

Składniki
1 łyżeczka masła sklarowanego lub 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia  

1 por przekrojony wzdłuż (dokładnie umyty) i pokrojony w plasterki  

1 cukinia (około 300 g) przekrojona wzdłuż i pokrojona w plasterki   około 300 ml wody  

1/2 łyżeczki tymianku

1/3 łyżeczki nierafinowanej soli   

świeżo mielony pieprz do smaku

garść listków bazylii   

1 łyżka zimnotłoczonego oleju (rzepakowego, lnianego lub z lnianki)

Sposób przygotowania
Na tłuszczu pod pokrywką dusimy pora. Uważamy, aby się nie przypalił. Co jakiś czas mieszamy. Po około 5 minutach dodajemy cukinię, wodę i tymianek. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, a cukinia zacznie się lekko rozpadać. Dodajemy sól i pieprz. Tuż przed podaniem dodajemy listki bazylii i zimnotłoczony olej.

 

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze