Już jutro 4 lipca, który obchodzony jest w Stanach Zjednoczonych jako Dzień Niepodległości. Z tej okazji przygotowaliśmy dwie wyjątkowe, wytrawne inspiracje kulinarne. Dla miłośników ryb proponujemy przepis na soczyste szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską, drugą inspiracją jest burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską.
Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską
5 porcji, czas przygotowania: 10 minut + czas marynowania 1 godzina
Składniki:
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki mirinu - słodkie wino ryżowe
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka startego czosnku
- 3 łyżki startego imbiru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1/2 łyżki płatków chilli
- 1 kg filetów z łososia pociętych w 1,5 cm kostkę
- 20 śliwek kalifornijskich
- 10 patyczków do szaszłyków namoczonych w wodzie
Sos:
- 4 śliwki kalifornijskie
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1/2 szklaki wody
- 1 łyżka płatków chili
Przygotowanie:
Sos: Wszystkie składniki sosu blendujemy.
Marynata: Sos sojowy, mirin, imbir, czosnek, miód i olej sezamowy mieszamy w misce, aż miód się rozpuści. Umieszczamy łososia w marynacie i schładzamy minimum godzinę.
Łososia i śliwki nadziewamy na patyczki bambusowe. Szaszłyki kładziemy na rozgrzanym i natłuszczonym grillu. Smażymy po 4 min z każdej strony smarując pozostałą marynatą. Serwujemy natychmiast.
Burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską
4-6 porcji, czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 większe ząbki czosnku
- 1/2 szklanki nerkowców
- 4-5 suszonych śliwek kalifornijskich
- 4 czubate łyżki ugotowanej, jasnej kaszy quinoa (około 1/2 szklanki suchej)
- 1/2 łyżeczki wędzonej soli
- świeżo mielony pieprz czarny do smaku
- szczypta chilli do smaku
- łyżka sosu sojowego
- 3-4 łyżki masła klarowanego
- bułka tarta (najlepiej orkiszowa)
Do podania:
- liście sałaty
- rukiew wodna/kolendra
- soczysty pomidor
- rzodkiewki
- ogórek zielony
- koperek
- jogurt naturalny roślinny
- chilli/pieprz czarny lub inne przyprawy które lubisz
- bułki orkiszowe okrągłe
Przygotowanie:
Kaszę quinoa podpraż w suchym garnku, zalej wodą w proporcji 1:2 i ugotuj do miękkości. Orzechy i śliwki poszatkuj, podpraż na łyżce masła klarowanego z dodatkiem soli wędzonej, pieprzu i chilli. Awokado obierz, przełóż do miski i zgnieć dokładnie widelcem. Obierz czosnek, poszatkuj go na drobno i dołóż do awokado. Dodaj prażone orzechy ze śliwką, ugotowaną quinoa, sos sojowy i 3-4 łyżki bułki tartej, tak żeby z masy można było formować kotlety. Wszystko wymieszaj, rękoma uformuj burgery, obtocz porządnie w bułce tartej i podsmaż z obu stron na maśle klarowanym. Na rozgrzanej po smażeniu burgerów patelni podsmaż przekrojone na połówki bułki. Spody posmaruj jogurtem roślinnym, włóż plaster pomidora, usmażonego burgera, liście sałaty, świeżą rzodkiewkę i ogórka do smaku, polej z wierzchu jogurtem wymieszanym z pieprzem i na przykład z poszatkowanym koperkiem lub świeżą kolendrą. Podawaj na ciepło, świeże są zawsze najlepsze!
Może zainteresuje Cię