Idealne rozwiązanie na upalny dzień - ice pops na patyku z soków owocowych lub zmiksowanych owoców z dodatkami. Do przygotowania w przysłowiowe pięć minut.
Aby zrobić domowe lody na patyku wystarczy zaopatrzyć się w specjalne pojemniki na lody oraz patyczki. Ale nawet jeśli ich nie masz, nie szkodzi. Użyj silikonowych pojemników na muffinki lub małych plastikowych kubeczków. Wystarczy napełnić je sokiem z ulubionych owoców, dołożyć kilka owoców w całości i zamrozić.
Wiśnia z żurawiną
- 2 szklanki wiśni bez pestek
- 1 szklanka mleka kokosowego
- garść suszonej żurawiny
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj, aż powstanie gładka masa. Powstałą masę wlej do foremek na lody, wbij patyczek i wstaw do zamrażarki na min. 4 godz.
Arbuz z truskawkami
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę arbuza
- 2 szklanki truskawek
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- kilka łyżek miodu do smaku
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj, aż powstanie gładka masa. Powstałą masę wlej do foremek na lody, wbij patyczek i wstaw je do zamrażarki na min. 4 godz.
Truskawki z migdałami
- 2 szklanki truskawek
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1/2 opakowania jedwabistego tofu (ok. 125 g)
- garść płatków migdałowych
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj, aż powstanie gładka masa. Powstałą masę wlej do foremek na lody, wbij patyczek i wstaw je do zamrażarki na min. 4 godz.
Moc spiruliny
- 1 awokado
- 1 szklanka nerkowców
- 1 łyżeczka sproszkowanej spiruliny
- 2 banany
- kilka łyżek miodu do smaku
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj, aż powstanie gładka masa. Powstałą masę wlej do foremek na lody, wbij patyczek i wstaw je do zamrażarki na min. 4 godz.
Czerwono-żółty melanż
- 2 owoce mango
- 1 szklanka truskawek
Mango wrzuć do blendera i miksuj, aż powstanie gładka masa. Powstałą masę wlej do foremek na lody i wstaw do zamrażalnika. Truskawki zmiksuj, dolej do pełna i wbij patyczek. Wstaw foremki do zamrażarki na min. 4 godz.