1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Lody na patyku, czyli ice pops – 5 prostych przepisów

Lody na patyku, czyli ice pops – 5 prostych przepisów

Przygotowanie domowych lodów na patyku to przysłowiowe pięć minut (Fot. iStock)
Przygotowanie domowych lodów na patyku to przysłowiowe pięć minut (Fot. iStock)
Zobacz galerię 8 Zdjęć
Idealne rozwiązanie na upalny dzień - ice pops na patyku z soków owocowych lub zmiksowanych owoców z dodatkami. Do przygotowania w przysłowiowe pięć minut.

Aby zrobić domowe lody na patyku wystarczy zaopatrzyć się w specjalne pojemniki na lody oraz patyczki. Ale nawet jeśli ich nie masz, nie szkodzi. Użyj silikonowych pojemników na muffinki lub małych plastikowych kubeczków. Wystarczy napełnić je sokiem z ulubionych owoców, dołożyć kilka owoców w całości i zamrozić.

Wiśnia z żurawiną

  • 2 szklanki wiśni bez pestek
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • garść suszonej żurawiny

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj, aż powstanie gładka masa. Powstałą masę wlej do foremek na lody, wbij patyczek i wstaw do zamrażarki na min. 4 godz.

Arbuz z truskawkami

  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę arbuza
  • 2 szklanki truskawek
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • kilka łyżek miodu do smaku

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj, aż powstanie gładka masa. Powstałą masę wlej do foremek na lody, wbij patyczek i wstaw je do zamrażarki na min. 4 godz.

Truskawki z migdałami

  • 2 szklanki truskawek
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1/2 opakowania jedwabistego tofu (ok. 125 g)
  • garść płatków migdałowych

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj, aż powstanie gładka masa. Powstałą masę wlej do foremek na lody, wbij patyczek i wstaw je do zamrażarki na min. 4 godz.

Moc spiruliny

  • 1 awokado
  • 1 szklanka nerkowców
  • 1 łyżeczka sproszkowanej spiruliny
  • 2 banany
  • kilka łyżek miodu do smaku

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj, aż powstanie gładka masa. Powstałą masę wlej do foremek na lody, wbij patyczek i wstaw je do zamrażarki na min. 4 godz.

Czerwono-żółty melanż

  • 2 owoce mango
  • 1 szklanka truskawek

Mango wrzuć do blendera i miksuj, aż powstanie gładka masa. Powstałą masę wlej do foremek na lody i wstaw do zamrażalnika. Truskawki zmiksuj, dolej do pełna i wbij patyczek. Wstaw foremki do zamrażarki na min. 4 godz.

Lodovo Jolanta Naklicka-Kleser Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
  1. Kuchnia

Matcha - królowa herbat nie tylko do picia

Matcha posiada wyjątkowo duże stężenie przeciwutleniaczy. (Fot. Studio Zwierciadło)
Matcha posiada wyjątkowo duże stężenie przeciwutleniaczy. (Fot. Studio Zwierciadło)
Zobacz galerię 6 Zdjęć
Choroby cywilizacyjne? Osłabienie odporności? Spadek formy? Na ratunek przybywa sproszkowana japońska zielona herbata – skarb buddyjskich mnichów i lekarstwo Wschodu. Doskonały przeciwutleniacz, energetyk, sprzymierzeniec relaksu i sojusznik koncentracji. A najlepsze, że można go zarówno pić, jak i jeść.

Sernik z cytryną i herbatą

200 g herbatników typu digestive lub owsianych, 3 łyżki masła Masa serowa: ok. 500 g gotowego twarogu sernikowego, 1 opakowanie (300 ml) schłodzonej śmietany kremówki 36 proc., 3 łyżeczki herbaty matcha, kilka kropel esencji waniliowej, 6 łyżek cukru pudru, sok z 1 cytryny, 3 łyżki żelatyny w proszku, 1/3 szklanki ciepłej wody

Fot. Studio Zwierciadło Fot. Studio Zwierciadło

Ciastka migdałowe

1 i ½ szklanki drobno mielonych migdałów, 100 g masła, ½ szklanki cukru pudru, 2 jajka, 2 łyżki herbaty matcha, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka esencji waniliowej

Wymieszaj migdały, proszek do pieczenia, olejek waniliowy i herbatę. Osobno miksuj masło z cukrem i jajkami aż do uzyskania gładkiej masy. Połącz składniki, z jednolitego ciasta uformuj kulę, zawiń w folię aluminiową i włóż na co najmniej godzinę do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na gruby placek. Okrągłą foremką/kieliszkiem wykrój ciasteczka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, żeby ciastka się nie stykały. Piecz około 15 minut, obserwując. Wyjmij, gdy brzegi ciasteczek zaczną się przyrumieniać.

Matcha latte

płaska łyżeczka herbaty matcha, ½ szklanki gorącej wody, ½ szklanki tłustego mleka (można też użyć mleka roślinnego)

Do kubka wsyp przesianą herbatę i zalej wodą, dobrze wymieszaj. Osobno podgrzej mleko i spień je spieniaczem. Wlej do kubka.

Lody herbaciane

1 puszka (250 ml) schłodzonego tłustego (8 proc.) mleka skondensowanego (niesłodzonego), 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36 proc., 3 łyżki stołowe herbaty matcha (w proszku)

Fot. Studio Zwierciadło Fot. Studio Zwierciadło

Mleko i śmietanę kremówkę ubijaj mikserem aż do powstania jednolitej, gęstej masy. Dodaj herbatę przesianą przez sito i mieszaj aż do całkowitego jej połączenia z mieszanką. Całość przelej do pojemnika z przykrywką, przykryj, wstaw do zamrażalnika na co najmniej 12 godzin. Przed podaniem potrzymaj w temperaturze pokojowej przez kwadrans.

Panna cotta

200 ml śmietany kremówki 30 proc., 120 ml mleka, łyżeczka przesianej herbaty matcha, łyżka cukru pudru, łyżka żelatyny w proszku

Śmietankę i mleko podgrzewaj razem, aż zaczną wrzeć. Natychmiast zdejmij z ognia. Dodaj herbatę i bardzo dokładnie wymieszaj. Wsyp cukier puder, wymieszaj. Żelatynę, w osobnym kubeczku, zalej trzema łyżkami bardzo ciepłej wody, wymieszaj i odstaw  na około 5 minut, po czym wlej do rondelka z pozostałymi składnikami. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gdyby pojawiały się żelatynowe grudki – lekko podgrzewaj, mieszając. Przelej do naczyń, w których będziesz podawać deser, wystudź i włóż do lodówki na całą noc. Przed podaniem naczynia zanurz na moment w gorącej wodzie, żeby przywrócić deserowi luźniejszą strukturę.

Ciasteczka amaretto

2 i ¼ szklanki drobno zmielonych migdałów, szklanka cukru pudru, łyżka herbaty, szczypta soli, 2 duże białka, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka esencji migdałowej

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj migdały z cukrem i solą. Białka ubijaj na pianę z sokiem z cytryny. Wymieszaj pianę z mieszanką migdałową, dolej esencję, wymieszaj wszystko na gładką masę.  Formuj z niej małe kulki, oprósz cukrem pudrem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, żeby ciastka się nie stykały. Piecz przez 30–35 minut, aż ciasteczka będą z wierzchu popękane, a spód ledwo zarumieniony. Wyjmij i ostudź.

Matcha codzienna MOYA 30 g/35 zł.

  1. Moda i uroda

Bezpieczna opalenizna bez tajemnic

Wywołane przez promieniowanie UVA uszkodzenia skóry widać dopiero po latach. Chroń się przed nimi już teraz. (Fot. iStock)
Wywołane przez promieniowanie UVA uszkodzenia skóry widać dopiero po latach. Chroń się przed nimi już teraz. (Fot. iStock)
Zobacz galerię 7 Zdjęć
Bronzer i samoopalacz to najlepsi przyjaciele na lato. Opalona skóra wygląda zdrowiej, młodziej, szczuplej. Dlatego mamy dla ciebie szybką powtórkę z zasad stosowania słońca w pudrze i płynie. plus nowe kremy z filtrami chroniące przed prawdziwym żarem z nieba.

Jak osiągnąć efekt skóry muśniętej słońcem? Bronzer bywa zdradziecki. Żeby ustrzec się sztucznego efektu, trzeba drogą prób i błędów dobrać odcień do naszej karnacji i używać go z umiarem. W ciągu dnia bezpieczniejsze są matowe lub tylko lekko połyskujące palety. Zanim po nie sięgniesz, nałóż na twarz niewielką ilość podkładu – może być o dwa tony ciemniejszy od tego, którego zwykle używasz. Dzięki temu tonacja skóry od razu będzie cieplejsza. Żeby efekt był naturalny, użyj delikatnego podkładu, np. typu cushion (w gąbeczce) i bardzo dokładnie wprowadź go w skórę. Potem skorzystaj z korektora – rozjaśnij przede wszystkim okolice oka, bez tego przy ciemniejszym podkładzie i bronzerze twarz może wydawać się płaska.

 

1. Puder rozświetlający Éclat du Désert CHANEL 248 zł. 2. Terracotta Nude, jeden odcień pasujący do wszystkich tonacji skóry, GUERLAIN 233 zł. 3. The Bronzing Powder Soleil de LA MER 355 zł(Douglas). 4. Paleta do twarzy Cocoa Contour Palette TOO FACED 209 zł (Sephora).5. Pędzel do bronzera REAL TECHNIQUES 49 zł (Rossmann). 6. Róż do policzków Joli Blush CLARINS 155 zł. 7. Paleta Endless Summer Glow BECCA 65,90 zł. 8. Glow Stick Sunkissed BOBBI BROWN 180 zł. 9. Róż do policzków Cheeks out Freestyle Cream Blush FENTY BEAUTY 99 zł. 10. Matowy puder brązujący Hoola BENEFIT COSMETICS 172 zł. 1. Puder rozświetlający Éclat du Désert CHANEL 248 zł. 2. Terracotta Nude, jeden odcień pasujący do wszystkich tonacji skóry, GUERLAIN 233 zł. 3. The Bronzing Powder Soleil de LA MER 355 zł
(Douglas). 4. Paleta do twarzy Cocoa Contour Palette TOO FACED 209 zł (Sephora).
5. Pędzel do bronzera REAL TECHNIQUES 49 zł (Rossmann). 6. Róż do policzków Joli Blush CLARINS 155 zł. 7. Paleta Endless Summer Glow BECCA 65,90 zł. 8. Glow Stick Sunkissed BOBBI BROWN 180 zł. 9. Róż do policzków Cheeks out Freestyle Cream Blush FENTY BEAUTY 99 zł. 10. Matowy puder brązujący Hoola BENEFIT COSMETICS 172 zł.

Naturalna opalenizna zawsze wydobywa ze skóry trochę koloru – brzoskwiniowego lub różowego, dlatego na centralne punkty kości policzkowych dobrze jest nałożyć odrobinę różu w wybranym odcieniu. Ostatni punkt przygotowań to delikatne przypudrowanie twarzy. Puder sprawi, że bronzer będzie równomiernie rozkładał się na skórze.

Czas na głównego bohatera. Nabierz bronzer na pędzel, nadmiar otrzep na dłoni i nanieś na kości policzkowe, skronie, środek szyi oraz dekolt, jeśli jest odkryty. Możesz też musnąć pędzlem środek kości nosa, bo to miejsce, które zwykle szybko łapie słońce. Bronzer warto też spokojnie nałożyć na górne powieki zamiast cienia. Opis może zniechęcać, ale w rzeczywistości makijaż robi się w kilka minut.

Brąz non stop

Wolisz jednak po prostu zobaczyć rano w lustrze opaloną twarz? Pozostaje samoopalacz. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem są produkty stopniowo opalające. Możesz sama zdecydować o intensywności opalenizny. Za to, że skóra zmienia kolor, odpowiada dihydroksyaceton, w skrócie DHA. Piękna opalenizna, nawet w butelce czy kremie, ma jednak swoją cenę. DHA wywołuje w skórze stres oksydacyjny, który przyspiesza procesy starzenia. Dodatkowo działa też na skórę wysuszająco. Dlatego warto wybierać kosmetyki, które w składzie poza DHA mają antyoksydanty i składniki nawilżające. Przykład? Nowe samoopalacze Sisleya do twarzy oraz do ciała są wzbogacone o kompleks Healthy Sunless Tan, który pielęgnuje skórę. Kompleks biosacharydów pozyskiwanych z kukurydzy i soi dba o nawilżenie cery. Ekstrakt z liści stewii i gliceryna pochodzenia roślinnego kompensuje odwodnienie spowodowane reakcją skóry na cząsteczki samoopalające, a wyciąg z róży alpejskiej działa antyoksydacyjnie. Znana z produktów samoopalających marka St. Tropez wprowadziła z kolei w tym roku mgiełki Purity do twarzy oraz ciała z kompleksem słonecznym, który imituje pozytywne działnie witaminy D na skórę. W składzie produktów są też witamina C i silne antyoksydanty pochodzenia roślinnego.

Bezpieczna opalenizna bez tajemnic Bezpieczna opalenizna bez tajemnic

Ciało jak czekoladka

Gdy mamy już pięknie opaloną twarz, białe ciało będzie wyglądało po prostu śmiesznie. W czasach drugiej wojny światowej, gdy brakowało nylonu do produkcji pończoch, kobiety w Wielkiej Brytanii używały torebek herbaty lub nawet granulowanego sosu do pieczeni, aby nadać nogom ładny kolor. Na szczęście nie musimy sięgać po tego typu domowe wynalazki. Samoopalaczy i bronzerów są pełne półki w różnych przedziałach cenowych.

Od lewej: Jedwabisty balsam samoopalający do twarzy i ciała Nuxe 100 ml/87 zł. ; Brązująca Pianka do Ciała Magic Bronze (do jasnej karnacji) Bielenda 150 ml/22 zł.; Samoopalająca pianka do ciała Body Tones 160 ml/119 zł (Nutridome). Rozświetlający Balsam Brązujący Dax sun 15 ml/ok. 39 zł. Od lewej: Jedwabisty balsam samoopalający do twarzy i ciała Nuxe 100 ml/87 zł. ; Brązująca Pianka do Ciała Magic Bronze (do jasnej karnacji) Bielenda 150 ml/22 zł.; Samoopalająca pianka do ciała Body Tones 160 ml/119 zł (Nutridome). Rozświetlający Balsam Brązujący Dax sun 15 ml/ok. 39 zł.

Kluczem do uzyskania pięknej opalenizny bez smug nie jest jednak samo nałożenie produktu. Najważniejsze to dokładny piling ciała. Samoopalacz ma tendencję do kumulowania się tam, gdzie jest więcej suchego martwego naskórka. Dlatego trzeba zadbać, by skóra była gładka i nawilżona, zanim zaczniemy aplikację słońca z butelki. Piling dobrze jest zrobić dzień wcześniej. Powinien być delikatny i najlepiej bez dodatków olejków, ponieważ na tłustej skórze samoopalacz działa mniej skutecznie. Dobrze sprawdzają się pilingi na bazie soli lub kawy. Możesz też zrobić pastę pilingującą z ciepłej wody i sody oczyszczonej lub po prostu użyć gąbki czy szczotki do ciała.

Szczotka do masażu na sucho L’Orient 54 zł (ufranciszka.pl). 2. Cukrowy Peeling do Ciała I Love Vegan Food Eveline Cosmetics 75 ml/6,99 zł. Szczotka do masażu na sucho L’Orient 54 zł (ufranciszka.pl). 2. Cukrowy Peeling do Ciała I Love Vegan Food Eveline Cosmetics 75 ml/6,99 zł.

Bez taryfy ulgowej

Samoopalacze w żadnym stopniu nie chronią skóry przed promieniowaniem UV. A po miesiącach przymusowego zamknięcia w domu marzymy o tym, żeby poczuć ciepłe promienie na skórze. Trudno będzie odmówić sobie przyjemności wygrzewania się na słońcu. Zresztą nie ma takiej potrzeby, wystarczy korzystać z niego rozsądnie. To oznacza używanie dobrej ochrony przeciwsłonecznej, a więc zaopatrzenie się w krem z wysokim filtrem SPF. Jeśli masz problemy z przebarwieniami, wybierz kosmetyk, który zawiera dodatkowe składniki aktywne korygujące zmiany pigmentacyjne jak Solecrin Lucidin marki Iwostin czy Melascreen UV Ducray. Przy skórze wrażliwej świetnie sprawdzą się produkty z filtrami fizycznymi. Najnowszy krem ochronny Dermalogica ma w składzie ultraprzezroczysty, niewidoczny na skórze tlenek cynku, który chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV oraz widzialnym światłem niebieskim. Do tego zawiera bioaktywny kompleks z grzybów, który zmniejsza suchość i zaczerwienienie, oraz antyoksydanty z herbaty matcha zwalczające wolne rodniki.

Od lewej: Krem ochronny Invisible Physical Defense SPF 30 Dermalogica  50 ml/259 zł 
(dermalogica.pl). 2. Krem słoneczny do twarzy SPF 30 derma sun 
50 ml/54,99 zł. Specjalny krem ochronny 100 Sunbrella Dermedic 
30 ml/61,50 zł. 4. Krem mineralny do twarzy i ciała BeBio Sun 75 ml
/48,99 zł (bebiocosmetiqs.pl). 
5. Lekki krem Melascreen UV SPF 50+ Ducray 40 ml/59 zł. 6. Krem na przebarwienia Solecrin Lucidin 
SPF 50+ Iwostin 
50 ml/52 zł. Od lewej: Krem ochronny Invisible Physical Defense SPF 30 Dermalogica  50 ml/259 zł (dermalogica.pl). 2. Krem słoneczny do twarzy SPF 30 derma sun 
50 ml/54,99 zł. Specjalny krem ochronny 100 Sunbrella Dermedic 
30 ml/61,50 zł. 4. Krem mineralny do twarzy i ciała BeBio Sun 75 ml/48,99 zł (bebiocosmetiqs.pl). 5. Lekki krem Melascreen UV SPF 50+ Ducray 40 ml/59 zł. 6. Krem na przebarwienia Solecrin Lucidin 
SPF 50+ Iwostin 
50 ml/52 zł.

Masz alergię na słońce? Marka Dermedic opracowała krem, który jest produktem medycznym – 100 Sunbrella. Specjalny zestaw filtrów tworzy na skórze ekran absorbujący, rozpraszający i odbijający promienie słoneczne. Chroni przed pełnym spektrum promieniowania UVA, UVB, IR i VL. Sprawdzi się więc idealnie także po zabiegach laserowych czy pilingach.

  1. Kuchnia

Domowe lody owocowe

fot. iStock
fot. iStock

Skoro nie można teraz pójść na lody, niech lody przyjdą do nas. Przygotowanie ich tylko z pozoru wydaje się trudne.

Domowe lody

  • 2 szklanki mrożonych malin
  • 1 dojrzały banan
  • 1/2 szklanki zamrożonego mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka miodu
Maliny i zamrożone mleko lub jogurt wrzuć do misy blendera. Miksuj szybko na wysokich obrotach, aż osiągniesz konsystencję posypki.

Dodaj banana, miód oraz nasiona chia i miksuj, aż wszystkie składniki się połączą w aksamitną masę. Rób to szybko i na wysokich obrotach, by lody nie zaczęły się topić.

Podawaj natychmiast, przy użyciu gałkownicy przekładając lody do małych miseczek.

  1. Kuchnia

Botwinka z jajkiem na mleku kokosowym

(Fot.iStock)
(Fot.iStock)
Wiosenna zupa, którą znamy od dziecka, tym razem w egzotycznej wersji z nutą kokosa. Warto spróbować!

Botwinka z jajkiem na mleku kokosowym

2 pęczki botwinki
1 puszka mleka kokosowego
pęczek dymki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku

Do podania:
koperek
2 jajka ugotowane na twardo

Pęczki botwiny dokładnie myjemy, odrzucamy żółte liście i kroimy. Tak samo kroimy cebule ze szczypiorem.

Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy kolendrę i czerwoną pastę curry, mieszamy i podgrzewamy. Dodajemy drobno posiekane czosnek i cebulę i razem podsmażamy.
Wlewamy mleko kokosowe i gotujemy na średnim ogniu, aż ilość płynu zredukuje się o 1/3. Dodajemy posiekaną botwinę i zagotowujemy.
Zdejmujemy z ognia, doprawiamy.
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki.
Botwinkę rozlewamy do misek, dodajemy jajka i koper.