Sorbet to najstarszy mrożony deser. Prawdopodobnie wymyślony przez Chińczyków, od których przejęli go Arabowie, a od nich Włosi. Dziś przygotowuje się go z owoców. Bez zbędnych dodatków w postaci mleka, jogurtu czy innych wypełniaczy. Po prostu czysta esencja samych owoców.
Ja ich celowo nie słodzę, gdyż owoce mają dość słodyczy same w sobie. Jeśli chcecie zjeść sorbet z kwaśnych owoców, połączcie je z innymi dużo słodszymi. Problem słodzenia automatycznie wam odpadnie. Dodanie do owoców cukru zabiłoby ich naturalny smak - przekonuje Jolanta Naklicka - Kleser.
Wykonanie sorbetu to dosłownie kwestia kilku sekund, przy założeniu, że macie dobrze zaopatrzoną zamrażarkę (...) wystarczy wyjąć z zamrażarki woreczki z drobnymi kawałkami owoców i zmiksować na średnich obrotach w blenderze. Zdziwieni? Deser gotowy. Możecie się nim rozkoszować w upalne popołudnia.
Składniki: 2 duże mango obrane, pokrojone na mniejsze kawałki i zmrożone.
Sposób przygotowania: Wrzuć mango do blendera i zmiksuj na gładko. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Składniki: 1 duży ananas obrany, pokrojony na mniejsze części i zamrożony; 1/2 łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładko. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Składniki: 2 szklanki mrożonych malin; 1 duże jabłko obrane i pokrojone na mniejsze części oraz zamrożone
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładko. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Składniki: 1 szklanka zamrożonych ulubionych śliwek (polecam węgierki); szczypta zmielonego kardamonu ; 1-2 świeże figi obrane ze skóry; 1-2 łyżki miodu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładko. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Więcej w książce "Lodovo" Jolanty Naklickiej - Kleser, Wydawnictwo Zwierciadło. Książka dostępna w
naszym sklepie internetowym.