1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

5 przepisów na pyszne zupy Moniki Mrozowskiej

Wydaje mi się, że każdy ma jakąś ukochaną zupę. Jedzenie dużej ilości zup to w zasadzie nasza cecha narodowa, bo spożywamy ich najwięcej w całej Europie - mówi Monika Mrozowska. (fot. Monika Mrozowska)
Wydaje mi się, że każdy ma jakąś ukochaną zupę. Jedzenie dużej ilości zup to w zasadzie nasza cecha narodowa, bo spożywamy ich najwięcej w całej Europie - mówi Monika Mrozowska. (fot. Monika Mrozowska)
Zobacz galerię 6 Zdjęć
Sprawdź 5 znakomitych i prostych w przygotowaniu zup o działaniu przeciwzapalnym według przepisu Moniki Mrozowskiej.

Lobio

Składniki (6 porcji):
  • 500 g białej fasoli
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 czerwona ostra papryka
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1,5 litra wody
  • sól do smaku
  • pęczek świeżej kolendry
Sposób przygotowania: Białą fasolę moczymy przez noc. Następnie płuczemy. Cebulę i ostrą paprykę drobno szatkujemy, a czosnek wyciskamy. Do garnka na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i ostrą paprykę. Smażymy, aż cebula się zeszkli, i dodajemy wyciśnięty czosnek. Dolewamy wodę i dorzucamy wypłukana fasolę. Gotujemy na małym ogniu ok. 40 minut, aż fasola stanie się miękka. Solimy do smaku. Orzechy mielimy. Zupę zdejmujemy z gazu i dorzucamy do niej zmielone orzechy. Dokładnie mieszamy i posypujemy posiekaną kolendrą.

 fot. Monika Mrozowska fot. Monika Mrozowska

Makai sorba

Składniki (4 porcje):
  • 1 puszka niemodyfikowanej genetycznie kukurydzy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 goździk
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry
  • 1/4 łyżeczki kminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól do smaku
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki wody
  • sok z 1 cytryny
  • świeża kolendra do posypania
Sposób przygotowania: Cebulę drobno sikamy, a czosnek wyciskamy. Marchewkę obieramy i kroimy w małą kostkę. Do garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy: goździki, cynamon, pieprz, liść laurowy, posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek. Smażymy, ciągle mieszając, 3-4 minuty. Dorzucamy marchewkę, kukurydzę i dolewamy wodę. Dodajemy pozostałe przyprawy: zmieloną kolendrę, zmielony kmin oraz kurkumę. Gotujemy 20 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy mleko, sól do smaku i sok z jednej cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i miksujemy na krem. Na talerzu posypujemy odrobiną posiekanej kolendry.

 fot. Monika Mrozowska fot. Monika Mrozowska

Meksykańska zupa z awokado

Składniki (6 dużych porcji):
  • 3 łyżki masła
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżeczek maki
  • 3 szklanki mleka
  • 3 szklanki wywaru warzywnego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka niemodyfikowanej genetycznie kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego w proszku
  • 150 g sera cheddar
  • 3 awokado
  • sól do smaku
Sposób przygotowania: Cebulę drobno szatkujemy, czosnek wyciskamy. W garnku podgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy 3-4 minuty na małym ogniu. Dodajemy mąkę i przesmażamy jeszcze 2 minuty z mąką. Zdejmujemy z gazu i dolewamy mleko, ciągle mieszając. Stawiamy garnek z powrotem na gazie i dolewamy wywar warzywny. Dorzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, czerwoną fasolę, pomidory, kukurydzę, chili i kmin. Mieszamy i gotujemy 15 minut. Awokado obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. Ser ścieramy na drobnej tarce. Ugotowaną zupę mieszamy ze startym serem. Do każdej porcji zupy dodajemy pół pokrojonego awokado.

 fot. Monika Mrozowska fot. Monika Mrozowska

Tom kha gai

Składniki (4 duże porcje):
  • 1 opakowanie tofu
  • 750 ml mleka kokosowego
  • 250 ml wody
  • kawałek galangalu wielkości kciuka
  • 3 łodygi trawy cytrynowej
  • 3 liście limonki
  • 1 średnia biała cebula
  • 1 pomidor rzymski
  • 200 g boczniaków
  • 2 ostre papryczki chili tajskie
  • 1/4 łyżeczki soli
  • sok z 1/2 limonki
  • duża garść kolendry
Sposób przygotowania: Galangal ścieramy na tarce. Chili kroimy wzdłuż na pół (jeżeli chcemy, żeby zupa była mniej pikantna, wydłubujemy nasiona i wrzucamy samą papryczkę). Trawę cytrynową rozgniatamy (np. tłuczkiem do mięsa), liście limonki rwiemy na pół. Cebulę kroimy na pół, a następnie w cienkie plasterki. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Boczniaki kroimy w cienkie paseczki,a  tofu w kostkę. Do gotującej się w garnku wody wrzucamy galangal, trawę cytrynową, liście limonki, pokrojoną cebulę, tofu, chili i boczniaki. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie dodajemy mleko kokosowe, pomidora oraz sok z limonki i gotujemy jeszcze 2 minuty. Solimy do smaku i posypujemy poszatkowaną kolendrą.

 fot. Monika Mrozowska fot. Monika Mrozowska

Urad dal

Składniki (4 porcje):
  • 1 szklanka urad dalu (łuskana fasola mungo)
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru wielkości połowy kciuka
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ziarenek kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki garam masali
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 szklanki wody
  • pęczek kolendry
Sposób przygotowania: Wyciśnięty czosnek i starty imbir mieszamy na pastę. W garnku na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy poszatkowaną cebulę, pastę imbirową i kmin. Smażymy przez minutę, następnie dodajemy wodę i dorzucamy przepłukaną łuskaną fasolkę mungo (nie mylić z fasolką mung!). Dosypujemy kurkumę i garam masalę i gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż fasolka będzie zupełnie miękka. Po ugotowaniu zupę można zmiksować. W miseczkach posypujemy dużą ilością świeżej kolendry.

 fot. Monika Mrozowska fot. Monika Mrozowska

 

Więcej:

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Zupy moc
Autopromocja
Zupy moc Monika Mrozowska Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze