1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Mistrzowie śledzi

Mistrzowie śledzi

Znamy zwycięzców NORGE & Food Service Chefs’ Competition – 2011 Śledź Norweski!

NORGE & Food Service Chefs’ Competition – 2011 Śledź Norweski to pierwsza edycja konkursu, którego tematem wiodącym są i będą norweskie ryby i owoce morza.

Konkurs zorganizowali:

  • Norweska Rada ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza – organizacja, której celem jest popularyzacja norweskich ryb na rynkach całego świata. Znak NORGE, którym się posługuje, oznacza kraj pochodzenia ryb – Norwegię
  • Food Service –  magazyn redagowany przez specjalistów w zakresie gastronomii i kulinariów, adresowany do wszystkich którzy chcieliby nimi być. Gastronomiczny trend-setter.
Ideą jest przeniesienie do Polski najlepszych międzynarodowych wzorców konkursów kulinarnych.  NORGE jest jednym ze sponsorów m.in. najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie Bocuse d’Or. NORGEFOOD SERVICE chce stworzyć konkurs, w którym  młodzi kucharze będą mogli spróbować swoich umiejętności pod okiem cenionych szefów kuchni – tych z Polski, którzy praktykowali w renomowanych i kultowych restauracjach na świecie oraz norweskich, należących do światowej czołówki.

Tematem pierwszej edycji konkursu jest śledź norweski. Dlaczego? Śledź wbrew pozorom to najbardziej kontrowersyjna ryba. Postrzegany jest jako rdzennie polski, a w prawie 100% jesteśmy uzależnieni od importu. Każdy kucharz chwali się własnym przepisem na danie ze śledzia, a serwuje go coraz rzadziej i coraz mniej kreatywnie… Czas to zmienić!

„NORGE & FOOD SERVICE Chefs’ Competition – 2011 Śledź Norweski” to pierwszy konkurs, który Norweska Rada ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza zorganizowała w kraju, 

w którym ma swoje przedstawicielstwo. Jednym słowem – to światowa premiera. To właśnie w Polsce jesteśmy prekursorami.” – mówi Kristin Pettersen, Dyrektor Rynku na Polskę. „Polska jest prawdziwym liderem w konsumpcji śledzia. Statystyczny Polak spożywa aż 2,6 kg śledzia rocznie! Prawie połowa tej ryby pochodzi z Norwegii. Dlatego to właśnie w Polsce organizujemy ten konkurs.” – dodaje. .

W jury zasiadły prawdziwe osobowości: szefowie kuchni – Paweł Oszczyk i Robert Trzópek; krytyk kulinarny i smakosz  – Maciej Nowak oraz światowa gwiazda – Geir Skeie – kulinarny mistrz świata – zwycięzca konkursu Bocuse d’Or 2009.

Nagrodą główną jest staż w restauracji prowadzonej przez Geir’a Skeie Brygga 11 w Sandefjord.

Konkurs odbył się w Centrum Technik Kulinarnych DORAM przy ulicy Racjonalizacji 5.

W pierwszym dniu konkursu – 28 listopada, 24 półfinalistów przygotowywało przystawkę ze śledzia norweskiego, jajka i ogórka oraz składników obecnych na wspólnym stole oraz dania główne ze śledzia świeżego, jabłka i kaszy oraz składników obecnych na wspólnym stole.

Zadania konkursowe w finale, 29 listopada – to przygotowanie przepisów nadesłanych jako zgłoszenie eliminacyjne.

Do finału weszli – w kolejności alfabetycznej:

  • Lilianna Filipiak – Łódź
  • Damian Kolasa – Janówka / Łódź
  • Arkadiusz Kruszik – Leszno
  • Dariusz Mikołajczak – Gdańsk
  • Adam Leszczyński – Warszawa
  • Michał Piotr Muśnicki – Warszawa
 

ZWYCIĘZCAMI I EDYCJI KONKURSU NORGE & FOOD SERVICE CHEFS’ COMPETITION – 2011 Śledź Norweski zostali:

I miejsce: Adam Leszczyński, restauracja „Na Zielnej”, Warszawa

II miejsce: Dariusz Mikołajczak, Hotel Nadmorski, Gdynia

III miejsce: Arkadiusz Kruszik, „Avangarda – Łukasz Konik”, Leszno

 

 „Celem magazynu Food Service jest promocja kucharzy, szczególnie młodych talentów. Zarówno ja, jak i jury – jesteśmy zaskoczeni tak wysokim poziomem uczestników i ich dań. Zwycięzcy – mimo młodego wieku, to prawdziwi profesjonaliści w swojej dziedzinie. Mam nadzieję, że będzie o nich głośno.” – komentuje Juliusz Donajski, prezes VFP Communications, wydającego Food Service.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
  1. Moda i uroda

Konkurs Ziaja Baltic Home Spa Fit - rozstrzygnięcie

Baltic Home Spa Fit to nowa seria nawilżających, ujędrniających i kondycjonujących kosmetyków Ziaja. Linia zawiera produkty niezbędne w codziennej pielęgnacji, będące częścią stylu życia fit. Pomogą przygotować ciało do treningu, ale też doskonale sprawdzą się po aktywności fizycznej.

Seria kosmetyków Ziaja Baltic Home Spa Fit przypomina o codziennych aktywnościach na świeżym powietrzu, zachęca do poświęcenia czasu sobie oraz zainwestowaniu w swój dobrostan w oderwaniu od pędu życia. Linia odpowiada na współczesne trendy konsumenckie, ale też pozostaje spójna z filozofią marki. Produkty posiadają prosty, oszczędny design, a wizerunek serii nawiązuje do odpoczynku w nadbałtyckich kurortach, który można zapewnić sobie w domu.

Dlaczego kosmetyki Baltic Home Spa Fit są wyjątkowe? Przede wszystkim zawierają receptury z wysokim udziałem składników pochodzenia naturalnego oraz substancje aktywne o udowodnionej wysokiej skuteczności działania.

  • Kofeina posiadająca właściwości antyoksydacyjne pobudza mikrokrążenie i sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej.
  • Ekstrakt z figi zawiera polisacharydy, kwasy organiczne, mikroelementy oraz witaminy A, B i C. Działa antyoksydacyjnie, nawilża, koi, regeneruje oraz poprawia kondycję skóry i włosów.
  • Kwas alginowy działa przeciwzmarszczkowo, nawilżająco i antyoksydacyjnie. W połączeniu z organicznym krzemem wygładza, ujędrnia oraz regeneruje.
  • Glikozaminoglikany wykazują działanie nawilżające i łagodzące, utrzymują odpowiednią jędrność i elastyczność skóry oraz wzmacniają barierę naskórkową
  • Masło illipe to bogate źródło kwasów tłuszczowych, które nawilżają i zmiękczają skórę.
  • Aromat z mango zapewnia świeżość i orzeźwienie.

Weź udział w konkursie i wygraj zestaw kosmetyków Ziaja z serii Baltic Home Spa Fit. Co trzeba zrobić?

1. Wyślij odpowiedź na pytanie: „Jakie jest twoje ulubione miejsce do wypoczynku?” na adres konkurs@zwierciadlo.pl w treści maila wpisując nazwę konkursu „Ziaja Baltic Home Spa Fit”. 2. Na odpowiedzi (maksymalnie w pięciu zdaniach) czekamy w terminie od 1 do 10 lipca 2020 roku.  3. Biorąc udział w konkursie, akceptujesz regulamin konkursu. 4. Zestawy kosmetyków Ziaja Baltic Home Spa Fit trafią do autorów najciekawszych odpowiedzi.

Konkurs zakończony. Prezentujemy listę zwycięzców: 

1.Damian N. 2. Anna B. 3. Elżbieta J. 4. isabelvonka20 5. Joanna S. 6. Grażyna M. 7. Aleksandra K. 8. Weronika M. 9. monika-73_12 10. Dominika J. 11. oleskor 12. nasze.babelkowo 13. Natalia G. 14. Justyna M. 15. cytcytcyt63

Kosmetyki Baltic Home Spa Fit

Lekki krem nawilżająco-dotleniający do twarzy (50 ml). Odświeża i tonizuje naskórek. Aktywnie nawilża i wygładza zmarszczki. Poprawia koloryt cery, wyraźnie upiększa skórę. Zawiera substancje o aktywności nawilżającej, anti-pollution i anti-blue light: kwas hialuronowy, masło illipe, algę oceaniczną.

Żel 3 w 1 do mycia twarzy, ciała i włosów (500 ml). Łagodnie oczyszcza skórę i myje włosy. Zapewnia świeżość i odprężenie. Nie narusza naturalnego pH skóry. Przyjemnie pachnie. Sprawdza się w domowej aplikacji spa. Zawiera substancje o aktywności antycellulitowej i kondycjonującej: kofeinę, mało illipe, glikozaminoglikany, krzem, kwas alginowy i inulinę.

Peeling do ciała (300 ml). Peelinguje i wygładza naskórek. Natłuszcza, zmiękcza i uelastycznia. Pozostawia skórę zadbaną i pachnącą. Sprawdza się w domowej aplikacji spa. Zawiera substancje o aktywności antycellulitowej i ujędrniającej: kofeinę, figę, masło illipe, glikozaminoglikany, krzem i kwas alginowy.

Serum nawilżające do ciała (400 ml). Skoncentrowana formuła ujędrnia i uelastycznia skórę. Poprawia sprężystość oraz intensywnie nawilża. Przyjemnie pachnie. Sprawdza się w domowej aplikacji spa. Zawiera wysokie stężenie substancji o aktywności antycellulitowej i ujędrniającej: kofeinę, figę, glikozaminoglikany, masło illipe, krzem i kwas alginowy.

Mus nawilżający do ciała (300 ml). Aktywnie pielęgnuje skórę. Odczuwalnie nawilża naskórek. Zapewnia skórze wyjątkową gładkość i jędrność. Utrzymuje na skórze przyjemny zapach. Sprawdza się w domowej aplikacji spa. Zawiera substancje o aktywności antycellulitowej i ujędrniającej: kofeinę, figę, glikozaminoglikany, masło illipe, krzem i kwas alginowy.

Mgiełka do ciała i włosów (90 ml). Pachnie nasyconym aromatem mango. Zapewnia przyjemne uczucie odprężenia. Sprawdza się w upalne dni oraz po ćwiczeniach i treningach.

  1. Kultura

Grand Press Photo 2020 - znamy zwycięzców konkursu

Jacek Szydłowski („Dziennik Wschodni”) wygrał Ogólnopolski Konkurs Fotografii Prasowej Grand Press Photo 2020. (materiały prasowe)
Jacek Szydłowski („Dziennik Wschodni”) wygrał Ogólnopolski Konkurs Fotografii Prasowej Grand Press Photo 2020. (materiały prasowe)
Zobacz galerię 15 Zdjęć
Wybrano Zdjęcie Roku 2020 w konkursie Grand Press Photo - jest nim fotografia autorstwa Jacka Szydłowskiego z "Dziennika Wschodniego". W tej edycji o nagrody za zdjęcia, reportaże i projekty dokumentalne.

Wybrano Zdjęcie Roku 2020 w konkursie Grand Press Photo - jest nim fotografia autorstwa Jacka Szydłowskiego z "Dziennika Wschodniego". W tej edycji o nagrody za zdjęcia, reportaże i projekty dokumentalne ubiegało się 61 fotografów i fotografek.

W galerii zdjęć znajdziecie fotografie, które otrzymały 1 nagrodę w swoich kategoriach.

Grand Press Photo jest najważniejszym w Polsce konkursem dla fotografów prasowych i dokumentalnych, osób pracujących w redakcjach prasowych, internetowych, agencjach fotograficznych oraz freelancerów. Prace zgłaszane do konkursy oceniają najwyższej klasy fachowcy -  Przewodniczącym Jury jest co roku laureat World Press Photo, a członkami jury są uznani fotoreporterzy i fotoedytorzy z kraju i zagranicy.

W tym roku do konkursu Grand Press Photo zgłoszono rekordową liczbę 5273 zdjęć. W finale znalazło się 266 fotografii. Do finału nominowano 42 zdjęcia pojedyncze, 15 reportaży i cztery projekty dokumentalne.

  1. Kultura

Nagrody Design Award przyznane - zobacz wyróżnione projekty

Wazy Rainforest by Sini Majuri (materiały prasowe)
Wazy Rainforest by Sini Majuri (materiały prasowe)
Zobacz galerię 35 Zdjęć
Patrząc na zdjęcia wyróżnionych w konkursie A’Design Award & Competition projektów można by pomyśleć, że zewsząd otacza nas piękno. Niestety nie wszystkie zjawiskowe realizacje uda nam się kiedykolwiek zobaczyć na żywo, podziwiajmy je zatem na zdjęciach.

A’Design Award & Competition to międzynarodowy konkurs dla projektantów, w którym nagradza się najlepsze wzornictwo w ponad 100 kategoriach, począwszy od architektury, mebli, przedmiotów codziennego użytku, po modę, zabawki i opakowania.

Konkurs jest organizowany od 2009 roku. W jury zasiadają tuzy świata nauki, biznesu i sztuki, a przyznawana rokrocznie nagroda to olbrzymie wyróżnienie - najwyższe osiągnięcie w dziedzinie wzornictwa.

W galerii zdjęć prezentujemy wyróżnione projekty, które zrobiły na nas największe wrażenie. Znalazły się wśród nich również prace polskich projektantów, między innymi meble ogrodowe projektu Jarosława Markowicza, pierwszy polski minimalistyczny telefon Mudita Pure, projekt desek do kitesurfingu autorstwa Mateusza Obarka oraz mural z Łodzi, autorstwa Marty Zawieji.

Polskie projekty były doceniane w konkursie już kilkukrotnie. W 2014 roku jedno z wyróżnień otrzymał Małopolski Ogród Sztuki w Krakowie ( proj. Ingarden & Ewý Architekci), w 2017 roku jedną z równorzędnych nagród główną w kategorii Architecture, Building and Structure Design otrzymała koncepcja centrum badawczego Crab Houses w Sobótce (proj. Dagmara Oliwa i Anita Luniak), a w 2019 jedną z nagród w kategorii Interior Space and Exhibition Design otrzymał pawilon firmy OKA zaprojektowany na targi Orgatec w Koloni przez gdyńską pracownię MOA Masters of Arts.

 

 
 

  1. Kuchnia

Krem z kalafiora z oliwą truflową i migdałami

Zupa, która robi się w try miga. Prosta, a wyjątkowo smaczna. Płatki migdałów i oliwa truflowa przydają jej wyjątkowego smaku.

Krem z kalafiora

1 biała cebula 2 ząbki czosnku 1 duży kalafior 600 ml wywaru warzywnego 200 ml mleka 3,2-proc. oliwa truflowa płatki migdałów

Kalafior kroimy na mniejsze kawałki (ważne, aby były tej samej wielkości).

Cebulę należy poszatkować w piórka, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie i  dodać kalafior. Posolić wszystko.

Zalać mlekiem i wcześniej przygotowanym wywarem warzywnym.

Kalafior gotować do miękkości.

Zmiksować i  ewentualnie przecedzić przez drobne sito.

Doprawić solą do smaku.

Podawać z  płatkami migdałów i  oliwą truflową.

  1. Kuchnia

Fit pizza z patelni – hit czy kit?

Fit pizza z patelni (Fot. materiały partnera)
Fit pizza z patelni (Fot. materiały partnera)
Zobacz galerię 3 Zdjęcia
Czego najbardziej brakuje nam na diecie? Wiele osób z pewnością odpowiedziałoby, że pizzy! Na szczęście nawet podczas redukcji zbędnych kilogramów nie musisz całkowicie odstawiać ulubionych dań. Wystarczy przyrządzić je w nieco zdrowszej i lżejszej wersji niż zwykle.

Fit wersje niezdrowych dań – czy warto włączać je do diety?

Czasy, w których niskokaloryczna dieta wiązała się wyłącznie z wyrzeczeniami, dawno odeszły w niepamięć. Coraz więcej mówi się o tym, jak ważne jest holistyczne dbanie o zdrowie i to, by walka ze zbędnymi kilogramami nie odbijała się negatywnie na naszym dobrostanie psychicznym. Restrykcyjne odmawianie sobie wszystkiego, co lubimy, może bowiem doprowadzić do frustracji, szybkiego porzucenia diety lub nawet groźnych zaburzeń odżywiania.

Aby jadłospis na redukcji był nie tylko zdrowy, ale także smaczny, warto poszukać sprytnych sposobów na ograniczenie spożywanych kalorii przy zachowaniu satysfakcjonującego smaku. Przede wszystkim należy czytać etykiety kupowanych produktów: podobne rzeczy mogą różnić się między sobą składem, zawartością substancji odżywczych oraz ładunkiem energetycznym.

Jeśli masz wielką ochotę na coś pozornie „zakazanego”, warto z góry wyznaczyć sobie maksymalną porcję. Garstka chipsów czy kostka czekolady raczej nie zrujnuje twojej drogi do utraty nadwagi, ale regularne zjadanie słodyczy i przekąsek bez umiaru – już tak.

Inną ciekawą metodą jest stosowanie zdrowszych i lżejszych zamienników ulubionych potraw. Jednym z nich z pewnością jest fit pizza z patelni, którą można przyrządzić na kilka różnych sposobów.

Przepisy na fit pizzę z patelni

Fit pizzę warto przyrządzić bez użycia drożdży, żeby ograniczać kalorie (które – nie oszukujmy się – kryją się głównie w cieście i pysznym serze). Jeśli dodatkowo szukasz czegoś, co przyrządza się błyskawicznie i prosto, to mamy dla ciebie przepis idealny. Ciasto, które bardziej przypomina omlet lub naleśnik niż włoską pizzę, ale w połączeniu z pysznymi składnikami, zapewniamy – daje radę.

Nasza druga propozycja to lekko słodkawe, sycące ciasto na pizzę z batata. Nieco bardziej kaloryczne, ale są to same wartościowe kalorie, które bez grama wyrzutów sumienia można dopisać do swojego jadłospisu.

Fit pizza na mące pełnoziarnistej

Składniki:

  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki mleka
  • jajko
  • 1/3 proszku do pieczenia
  • sól, pieprz i inne ulubione przyprawy (np. chili, bazylia lub zioła prowansalskie)
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego
  • wędlina drobiowa w plastrach
  • kilka pieczarek
  • kilka klastrów mozzarelli light lub innego sera
  • pół papryki

Mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia, sól i pieprz mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Najlepiej zrobić to przy pomocy robota planetarnego Kenwood Prospero+, który idealnie wymiesza ciasto samodzielnie – ty możesz w tym czasie przygotowywać składniki na pizzę. Na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni rozprowadź ciasto i smaż ok. 2 minut, aż na wierzchniej stronie pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie przewróć placek na drugą stronę, posmaruj passatą wymieszaną z przyprawami i udekoruj ulubionymi składnikami pokrojonymi w plasterki. Smaż pod przykryciem przez ok. 10 min.

Fit pizza z batata

  • batat
  • 70 g mąki owsianej
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego
  • włoskie zioła (bazylia, oregano, zioła prowansalskie)
  • starty ser
  • łyżka kukurydzy
  • kilka plasterków szynki
  • pół papryki

Batata obierz i pokrój na plastry, a następnie podsmaż pod przykryciem, aż będzie miękki (ok. 10 min). Usmażone warzywo zmiksuj z dwoma rodzajami mąki, oliwą i przyprawami, używając do tego celu dobrego robota planetarnego, np. Kenwood Prospero+. Z tak otrzymanego ciasta uformuj placek i smaż przez ok. 10 min na suchej patelni. Przewróć pizzę na drugą stronę, używając do tego celu talerza, który zapobiegnie jej rozpadnięciu się. Posmaruj przecierem z ulubionymi przyprawami, obsyp startym serem oraz wybranymi przez siebie dodatkami. Smaż pod przykryciem, aż ser się rozpuści, a następnie zdejmij pokrywkę i smaż jeszcze przez 3-5 min.

Fit pizza – hit czy kit? - infografika Fit pizza – hit czy kit? - infografika

Tradycyjna pizza – czy można ją jeść na redukcji?

Od czasu do czasu mogą się też zdarzyć takie dni, kiedy żadne zdrowsze zamienniki nie zdadzą egzaminu. Kiedy poczujesz, że masz nieodpartą ochotę na zjedzenie swojej ulubionej, kalorycznej potrawy, możesz to zrobić bez wyrzutów sumienia, mając jednak na uwadze kilka istotnych zasad.

Przede wszystkim warto uwzględnić ten „cheat meal” w swoim całodniowym jadłospisie i bilansie kalorycznym (o ile liczysz kalorie). Jeśli wieczorem planujesz spotkanie z przyjaciółmi przy pizzy, najlepiej wcześniej zjeść lekką sałatkę czy zupę krem lub całkowicie pominąć inny posiłek. Alternatywą może być skonsumowanie mniejszej porcji ulubionego dania niż zwykle – dzięki temu zaspokoisz swoją zachciankę bez poczucia, że całą dietę diabli wzięli.

Jeśli jednak chcesz zaszaleć, po prostu to zrób. Trzymanie kalorii w ryzach ma się stać twoim stylem życia na stałe, a nie tymczasową katorgą, po której w końcu wrócisz do jedzenia bez pomyślunku.

W jaki sposób możesz zmniejszyć kaloryczność pizzy, nie pozbawiając jej walorów smakowych? Zanim przejdziemy do przygotowywania dietetycznej wersji tej potrawy, warto zastanowić się nad tym, jakie składniki odpowiadają za jej tuczące właściwości.

Po pierwsze, wiele zależy od ciasta: powinno być jak najcieńsze, a dodatkowo warto zamienić mąkę pszenną na pełnoziarnistą lub orkiszową, która co prawda również jest kaloryczna, ale przynajmniej bardziej wartościowa dla naszego organizmu.

Po drugie, niezwykle ważny jest dobór dodatków. Jeśli przykryjemy cały placek dużą ilością pełnotłustego sera, a na domiar złego udekorujemy go niezdrowymi dodatkami, zapewnimy sobie prawdziwą bombę kaloryczną. Plasterki cheddara warto więc wymienić na mozzarellę light, zaś np. chorizo, boczek lub kiełbasę – na dużą ilość świeżych warzyw.

Przepis na tradycyjną pizzę

Składniki:

  • 20 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli, pieprz, inne ulubione przyprawy
  • pół łyżeczki cukru
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • mozzarella light
  • ulubione dodatki, np. szynka, pieczarki, papryka, feta, pomidory, oliwki itd.

Mąkę, drożdże, wodę, oliwę, cukier i przyprawy wrzuć do misy miksera i wyrabiaj hakiem przez ok. 15 min. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 h. W tym czasie przygotuj sos, mieszając ze sobą przecier, czosnek i wybrane przyprawy. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 lub 3 części, uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 0,5 h. Nagrzej piekarnik do temperatury 20 stopni. Ciasto drożdżowe rozwałkuj na placki, umieść na blaszkach, posmaruj sosem, posyp serem i ułóż wybrane dodatki. Piecz ok. 9-10 min, aż do zarumienienia brzegów.

Co zrobić, by tradycyjna pizza miała mniej kalorii? - infografika Co zrobić, by tradycyjna pizza miała mniej kalorii? - infografika

Robot planetarny – niezbędny gadżet w czasie diety

Dobry robot planetarny stanowi jedno z najbardziej przydatnych urządzeń kuchennych, mogących posłużyć nie tylko do przyrządzenia pizzy, ale także do przygotowania mnóstwa innych, pysznych dań. Szczególnie pomocny może się okazać podczas diety redukcyjnej, kiedy staramy się jak najwięcej gotować w domu, tworząc zdrowsze zamienniki popularnych potraw.

Robot Kenwood Prospero+ przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowego gotowania oraz ułatwiania sobie codziennej pracy. Urządzenie ma moc 1000 W, a jednocześnie jest stosunkowo niewielkie i poręczne. Robot ma wiele różnych funkcji, do których należą np. mieszanie, ubijanie, zagniatanie ciasta, mielenie mięsa, przypraw i ziół, wyciskanie cytrusów, szatkowanie, blendowanie czy siekanie.

Dzięki wszystkim tym możliwościom przy jego pomocy przygotujesz pyszne koktajle i smoothies, niskokaloryczne spaghetti (funkcja mielenia pozwoli ci na samodzielne zmielenie chudego, drobiowego mięsa lub warzyw na sos), fit ciasta i desery, własne pieczywo, placki, domowe masło orzechowe oraz świeże soki.