Ziemniaki to, wbrew pozorom, cenne źródło witamin, a zwłaszcza witaminy C. Oczywiście pod warunkiem, że jej z nich nie wypłuczemy, gotując zbyt długo w nadmiernej ilości wody.
Ziemniaki najlepiej piec w mundurkach, albo gotować w całości w małej ilości wody. Dobrym sposobem jest też przygotowywanie ich na parze.
Smak ziemniaków często przywodzi na myśl beztroskie chwile, zwłaszcza jeśli podamy je w najprostszy możliwy sposób - polane masłem i oprószone solą. Świetnym dodatkiem do ziemniaków jest tak zwany gzik. To prosta potrawa podawana najczęściej w piątek w Wielkopolsce. Tak prosta, że prościej już chyba nie można, ale jest sycąca i I zawsze w przypadku tak łatwych dań najważniejsze to użyć najlepszej jakości składników – dobrych ziemniaków i smacznego twarogu.
Na 4 porcje:
Pyry:
5 ładnych ziemniaków w mundurkach,
masło do podania (ziemniaki myjemy szczotką i gotujemy w całości w posolonej wodzie).
Gzik:
1 kostka twarogu tłustego lub półtłustego (250 g),
200 ml śmietany i/lub mleka,
1 mała cebula (albo 3 małe dymki),
szczypior,
sól i pieprz do smaku.
(Fot. Anna Rutkowska, Michał Rutkowski/Mammamija)
Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy śmietanę. Możemy też wlać mleko, gdy uznamy, że jest za gęsty i za suchy. Dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę i mieszamy. Do smaku – sól i pieprz. Ziemniaki (rozpołowione widelcem) podajemy z masłem, obok kładziemy gzik i posypujemy go szczypiorem.
Przepis pochodzi z bloga Elizy Mórawskiej, White Plate