Co najczęściej jadamy na śniadania i kolacje? Kanapki! Aby nam się nie znudziły, warto przygotowywać je na różne sposoby. Jednym z nich jest wersja z pastą, nazywaną niekiedy swojsko smarówką. Oto 3 proste pasty, które urozmaicą nasze posiłki.
porcja dla 2–3 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: około 20 minut
około 150 g zielonego groszku
około 100 ml wrzątku
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki pasty tahini
50 ml wody
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 garść listków mięty
1/3 łyżeczki soli
sok z około 1/2 cytryny
Groszek gotujemy do miękkości. Miksujemy go z pozostałymi składnikami hummusu.
(Fot. iStock)
porcja dla 2–3 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: 20 minut
50 g orzechów włoskich
3 łyżki pasty tahini
2 łyżki jasnego miso
50 ml wody
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą pastę w robocie kuchennym z metalowym ostrzem lub przystawce do ręcznego blendera. Pastą smarujemy kromki dobrej jakości pieczywa na zakwasie. Układamy na nich sporą ilość grillowanych warzyw skropionych oliwą.
(Fot. iStock)
porcja dla 2–3 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: około 30 minut
1 bakłażan pokrojony w kostkę
2 łyżeczki nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
100 g dobrej jakości fety
garstka orzechów włoskich
1 łyżeczka czosnku w proszku
sok z cytryny do smaku (z około 1/2 cytryny)
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
Pokrojonego bakłażana przekładamy do miski i posypujemy solą. Odstawiamy na 10 minut. Bakłażana dokładnie płuczemy. Przekładamy go na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię. Przykrywamy pokrywką. Opiekamy go do momentu, kiedy się trochę przypali i nabierze dymnego posmaku. Gotowy bakłażan powinien się rozpadać. Tak przygotowanego bakłażana miksujemy z pozostałymi składnikami pasty. Gotowa pasta powinna mieć małe grudki. Pastą smarujemy pieczywo i podajemy z sałatą.
(Fot. iStock)
Przepisy pochodzą z książki Superlunche, Karoliny i Macieja Szaciłłów