1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Proste pasty do warzyw i pieczywa

Proste pasty do warzyw i pieczywa

Pasty do pieczywa do idealny zamiennik dla wędlin (Fot. iStock)
Pasty do pieczywa do idealny zamiennik dla wędlin (Fot. iStock)
Zobacz galerię 5 zdjęć
Co najczęściej jadamy na śniadania i kolacje? Kanapki! Aby nam się nie znudziły, warto przygotowywać je na różne sposoby. Jednym z nich jest wersja z pastą, nazywaną niekiedy swojsko smarówką. Oto 3 proste pasty, które urozmaicą nasze posiłki.

Hummus z zielonego groszku z miętą

porcja dla 2–3 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: około 20 minut
około 150 g zielonego groszku około 100 ml wrzątku 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki pasty tahini 50 ml wody 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 garść listków mięty 1/3 łyżeczki soli sok z około 1/2 cytryny

Groszek gotujemy do miękkości. Miksujemy go z pozostałymi składnikami hummusu.

 (Fot. iStock) (Fot. iStock)

Pasta „kawiorowa”

porcja dla 2–3 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: 20 minut
50 g orzechów włoskich 3 łyżki pasty tahini 2 łyżki jasnego miso 50 ml wody 1/2 łyżeczki czosnku w proszku

Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą pastę w robocie kuchennym z metalowym ostrzem lub przystawce do ręcznego blendera. Pastą smarujemy kromki dobrej jakości pieczywa na zakwasie. Układamy na nich sporą ilość grillowanych warzyw skropionych oliwą.

 (Fot. iStock) (Fot. iStock)

Pasta z bakłażana i fety

porcja dla 2–3 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: około 30 minut
1 bakłażan pokrojony w kostkę 2 łyżeczki nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej) 100 g dobrej jakości fety garstka orzechów włoskich 1 łyżeczka czosnku w proszku sok z cytryny do smaku (z około 1/2 cytryny) 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

Pokrojonego bakłażana przekładamy do miski i posypujemy solą. Odstawiamy na 10 minut. Bakłażana dokładnie płuczemy. Przekładamy go na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię. Przykrywamy pokrywką. Opiekamy go do momentu, kiedy się trochę przypali i nabierze dymnego posmaku. Gotowy bakłażan powinien się rozpadać. Tak przygotowanego bakłażana miksujemy z pozostałymi składnikami pasty. Gotowa pasta powinna mieć małe grudki. Pastą smarujemy pieczywo i podajemy z sałatą.

 (Fot. iStock) (Fot. iStock)

Przepisy pochodzą z książki Superlunche, Karoliny i Macieja Szaciłłów

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
SuperLunche
Autopromocja
SuperLunche Karolina i Maciej Szaciłło Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze