ananas, pęczek dymki, strąk czerwonej papryki, pęczek szczypiorku, łyżka posiekanej świeżej kolendry
lub natki pietruszki, szklanka ryżu, łyżka oleju, łyżka pasty krewetkowej, 2–3 ząbki czosnku
łyżka sosu sojowego
łyżeczka cukru
Ugotować ryż na sypko. Na patelni rozgrzać olej, lekko podsmażyć posiekany czosnek, dodać pastę krewetkową, sos sojowy, cukier i chwilę smażyć, mieszając. Włożyć ryż i stale mieszając, smażyć, aż będzie równomiernie gorący. Przykryć, zostawić na małym ogniu. Umytego i osuszonego ananasa przekroić wzdłuż na pół, usunąć twardy rdzeń. Wydrążyć delikatnie miąższ i pokroić go w kostkę. Połączyć z posiekanym szczypiorkiem oraz drobno pokrojonymi: dymką, czerwoną papryką i kolendrą. Dokładnie wymieszać z gorącym ryżem. Podawać w wydrążonych połówkach ananasa.
Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej "Owoce egzotyczne", Świat Książki 2012.
Foto: StockFood