1/2 strąka czerwonej papryki, 1 pierś z kurczaka, ½ bulwy kopru włoskiego, ½ kalarepki, 1 marchewka, ½ ogórka wężowego, 1 garść kiełków soi lub słonecznika, 3 ząbki czosnku, 3 cm świeżego imbiru, 1 papryczka chilli, 1 garść listków kolendry, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 2 łyżki sosu sojowego,sok z połowy limonki, 1 łyżka uprażonych nasion sezamu, ½ pęczka kolendry, szczypta cukru, 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
Kurczaka pokrój w paski, zalej sosem sojowym, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku i utarty imbir. Marynuj przez pół godziny. Z ogórka usuń nasiona. Papryczkę chilli drobno posiekaj, a warzywa pokrój w słupki. W woku mocno rozgrzej olej, wrzuć warzywa (bez ogórka), posiekaną papryczkę chilli i szczyptę cukru. Podsmażaj, cały czas mieszając, około 5 minut. Po tym czasie dodaj zamarynowanego kurczaka i podsmażaj jeszcze 4 minuty. Pod koniec dodaj ogórek i kiełki oraz skrop całość sokiem z limonki i olejem sezamowym. Dokładnie wymieszaj i zdejmij wok z ognia. Gotowe danie podawaj posypane sezamem i świeżymi liśćmi kolendry.
porcja tradycyjnego dania ma 550 kcal, naszej wersji 255 kcal
Agata Ziemnicka, Olga Kwiecińska - Kaplińska "Rewolucja na talerzu" (Wydawnictwo Literackie)