1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Herbaciane ciasteczka z nutą jaśminu

Herbaciane ciasteczka z nutą jaśminu

123rf.com
123rf.com
Jaśminową zieloną herbatę charaketrezyje wspaniały zapach, złoty kolor i wiosenny delikatny smak.

Jaśminowa herbata doskonałym dodatkiem do dań kuchni orientalnej, a także do niecodziennych  wypieków, takich jak herbaciane ciasteczka według przepisu ekspertów Ahmad Tea London.

Składniki
3/4 kostki masła niesolonego 3/4 szklanki cukru 1 jajko 1 ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ½ łyżeczki zmielonych liści Jasmine Green Tea Ahmad Tea London 1 torebka herbaty Jasmine Green Tea Ahmad Tea London 1 szklanka wody
Sposób przygotowania
Zaparz 1 torebkę herbaty jaśminowej Ahmad Tea London w 50 ml wody (parz przez około 5 minut). Utrzyj ½ szklanki cukru oraz ½ kostki masła, a następnie dodaj jajko i mieszaj do momentu, aż uzyskasz gładką masę. Kolejno dodaj mąkę, dwie łyżki naparu z herbaty jaśminowej, proszek do pieczenia, zmielone liście herbaciane i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Uformuj ciasto w małe wałeczki, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 60 minut (aż ciasto będzie twarde). Po wyjęciu ciasta z lodówki pokrój je na cienkie plasterki i rozłóż na nasmarowanej pozostałym kawałkiem masła blasze. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni. Rozłożone ciasteczka posyp pozostałym cukrem .Piecz 8/10 minut, aż ciasteczka nabiorą koloru jasnobrązowego.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze