Poszukując kulinarnej inspiracji, zastanawiałam się ostatnio, z jakiej kuchni czerpię najchętniej. Wyszło, że zależy od sezonu, czyli tego, co oferują w danym czasie targi, stragany i kiermasze. Albo tego, co zdołam kupić, wyprawiając się na pewną wieś, gdzie dostaję najlepsze składniki z pierwszej ręki. Latem jest to zdecydowanie Śródziemnomorze. Rejon, gdzie liczy się produkt miejscowy i świeży.A ja kupiłam właśnie brokuły gałązkowe!
Jędrne, młode i pięknie zielone.
I nie mogło być inaczej, sięgnęłam po „Dwóch łakomych Włochów".
- Pizza e menesta
- pizza:
- kasza kukurydziana 190 g
- oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- wrząca woda około 220 ml
- menesta:
- posiekane ząbki czosnku 6 sztuk
- czerwona papryka chili 1 świeży strąk
- oliwa z oliwek 4 łyżki stołowe
- zielone warzywo (u mnie brokuły gałązkowe) 500 g
- woda 50 ml
Sposób przygotowania
- Aby przygotować meneste, wrzuć do średniego garnka czosnek oraz chili, dodaj połowę oliwy i powoli podgrzewaj. Kiedy czosnek zacznie się rumienić, dodaj warzywa i wodę. Przykryj pokrywką i gotuj przez 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- W tym czasie przygotuj ciasto na pizzę. Wsyp do miski kaszę kukurydzianą, dodaj do niej połowę oliwy i dopraw. Wlej wrzącą wodę i mieszaj, aby uzyskać grudkowate, ale elastyczne ciasto. Zostaw je na chwilę do ostygnięcia, a następnie podziel na
- Pozostałą oliwę wlej na dużą patelnię i powoli podgrzewaj. Ułóż na niej pizzę i smaż przez około 5-6 minut z każdej strony, aż placek urośnie i zrumieni się lekko na brzegach.
- Polentę z warzywami ułóż na talerzach, polewając każdą porcję kilkoma łyżkami soków, które się wygotowały.cztery części. Z każdej z nich uformuj cienki placek w kształcie bułki do hamburgera, grubości około 2,5 cm i średnicy 5 cm.