Psychologia Jak medytacja zmienia mózg? Dzięki jej praktykowaniu możesz wytrenować swoje poczucie szczęścia
Relacje W twoim dzieciństwie brakowało zdrowej rutyny? Jako dorosły możesz przejawiać te 5 cech charakteru
Wywiady Perełki z Instagrama: B_a_l_t_y_k – profil, na którym polskie wybrzeże wygląda jak ósmy cud świata
Filmy Iga Lis debiutuje jako reżyserka dokumentalna. Jej „Bałtyk” sprawi, że znów zakochasz się w polskim morzu
Filmy Miłość, mafia i melancholia – oto 7 włoskich filmów, których nie da się zapomnieć. Latem kocham do nich wracać
Moda Minimalizm i swobodna elegancja. 4 letnie stylizacje Julianne Moore, które zainspirują nie tylko kobiety 50+
Perfumy Perfumy na lato dla minimalistki. 7 eleganckich kompozycji, w których będziesz czuła się czysto i świeżo
Uroda Jak stopniowo budować zdrową opaleniznę? 5 kroków, dzięki którym za miesiąc będziesz wyglądała jak po powrocie z wakacji
Uroda Pielęgnacja dla leniwych, komfort w menopauzie i produkty wspierające układ nerwowy. Oto najgorętsze trendy beauty 2025 wg raportu Zalando
Zdrowie W wieku 56 lat usłyszał diagnozę demencji. Objawy choroby cofnęły się, gdy wprowadził w życie 4 zmiany
WIDEO „Desperacja jest najgorszym doradcą". O samotności, autosabotażu i plusach bycia singlem | „Rób to bez presji”, s. 2, odc. 2
WIDEO „Mam lustro, które mnie wyszczupla i gwarantuje dobry humor”. Łukasz Nowicki o fatshamingu i psychoterapii | „Mężczyzna jest człowiekiem”, odc. 3
WIDEO „Wewnętrzny krytyk to najczęściej sadysta”. Jak sobie nie dowalać? | „Niezbędnik nowoczesnej dziewczyny”, odc. 4
WIDEO „Chodzę na bazarek, żeby się odstresować”. AbradAb i Bartek Młynarski o byciu kolesiem po czterdziestce | „zaTASKowani 2”, odc. 1
Podcasty Co robi z nami ukryty stres? Kasia Miller: „U podłoża chorób leży nasza grzeczność” [„Przerwa na kawę z Kasią Miller”, s. 5, odc. 7]
Podcasty Jak przerabiać toksyczne myśli? Kasia Miller: Wymyśliłam 5 kroków [Przerwa na kawę z Kasią Miller s. 5, odc. 6]
Zwierciadlo.pl > Kuchnia > Sałatka ryżowa z kurczakiem Kuchnia Sałatka ryżowa z kurczakiem 21 września 2012 Składnikiżurawina świeża 150 g cukier 60 g ryż długoziarnisty 125 g filety z piersi kurczaka 2 sztuki olej roślinny 3 łyżki seler naciowy 2 gałązki świeży ananas 150 gr imbir kawałek wielkości orzecha włoskiego sok z jednej cytryny szczypta cukru orzechy włoskie 20 grSposób przygotowania Przebieramy żurawinę, myjemy i wkładamy do rondelka, zalewając 4-5 łyżkami wody i dosypując cukier. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 2-3 minuty, aż żurawina zmięknie i rozpadnie się na kawałki. Odstawiamy do ostygnięcia. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przelewamy zimną wodą i pozostawiamy, aż będzie dobrze odcedzony. Filety z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni podgrzewamy 1 łyżkę oleju i pieczemy filety około 12-15 minut, przewracając co jakiś czas. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do ostygnięcia. Seler myjemy i kroimy na małe kawałeczki. Ananasa kroimy w kostkę. Obieramy imbir i ścieramy na tarce. Sok z cytryny przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru, dodajemy pozostały olej oraz imbir. Siekamy orzechy. Ryż mieszamy z sosem imbirowym, dodajemy seler, ananasa, orzechy. Luźno rozprowadzamy żurawinę. Filety z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i podajemy na przygotowanej sałacie. ryżu. Całość można udekorować listkami z selera naciowego. Autopromocja Autopromocja ZAMÓW WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE Reklama
Masz więcej niż 35 lat? Lepiej ogranicz ten produkt w diecie – nawet dwukrotnie zwiększa ryzyko demencji
Tak możesz uchronić swoje dziecko przed chorobami przewlekłymi. Naukowcy powiązali gorsze zdrowie z jednym produktem spożywczym
Włoska kuchnia z polskim twistem. Ewa Szczęsna, znana influencerka kulinarna, zdradza sekrety swojej kuchni
Przepis na doskonałość. Zofia Cudny, autorka bloga Make Cooking Easier, zdradza sekrety kuchni francuskiej
Comfort food wyklucza stres wokół jedzenia, to ważne w czasach dietetycznych obsesji – podkreśla współautor książki „Ottolenghi kojąco”
Już nie pistacja ani matcha. Najmodniejsze smaki 2025 roku są słodkie jak ulepek i zaskakująco proste