1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Liczi z bananami w mleczku kokosowym

123rf.com
123rf.com
Liczi to egzotyczna roślina, która nazywana jest także chińską śliwką lub przerośniętą truskawką. Pod jej różową skorupką kryje się słodko-kwaśny, miękki i aksamitny miąższ.

Sezon na liczi obejmuje miesiące zimowe, wiosną i latem można sięgnąć po owoce z puszki i przygotować pyszny orzeźwiający deser.  Oto przepis.

Składniki
2 puszki mleczka kokosowego 20 g cukru trzcinowego 1 puszka liczi (np. marki Sandra) 3 pomarańcze 5 bananów 100 g orzechów arachidowych 4 gałązki świeżej mięty sól morska
Sposób przygotowania
Do małego garnka wlewamy mleczko kokosowe i mieszamy cały czas, aż do zagotowania. Następnie dodajemy do niego cukier oraz szczyptę soli i gotujemy około 20 minut, do momentu aż mleczko lekko zgęstnieje. W tym czasie odsączamy liczi i kroimy je na połówki, a banany w grube plastry. Owoce dodajemy do mleczka kokosowego, a następnie przelewamy do pucharków deserowych. Na wierzchu układamy orzechy arachidowe, listki mięty i pokrojone pomarańcze. Przed podaniem wkładamy do lodówki na około 20 minut.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze