1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Rozgrzewająca zupa z makaronem i pesto

123rf.com
123rf.com
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez zupy. I dobrze, bo sycące zupy z dużą ilością warzyw są pełnowartościowym posiłkiem. 

Gęsta zupa z makaronem i pesto to nie tylko urozmaicenie klasycznego przepisu, ale także źródło pożywienia, które sprawdzi się w zimowej diecie. Jest w niej i czosnek, który jest naturalnym antybiotykiem, i ziemniaki - dobre źródło potasu, i niezwykle wartościowa fasola. Pamiętajmy, żeby wybierać fasolę puszkowaną bez dodatku cukru, soli i konserwantów.

 

Składniki
Na 4 osoby 200 ml przecieru pomidorowego (passata) Valfrutta słoiczek sosu pesto z bazylią Grand'Italia 100 g makaronu małe muszelki Arrighi 1 drobno posiekana cebulka 1 ząbek czosnku 1 drobno posiekana marchewka 1 łodyga pokrojonego selera naciowego 100 g kawałeczków boczku oliwa z oliwek extra vergine Olitalia 2 ziemniaki 150 g białej fasoli z puszki 1 l bulionu wołowego 100 g zielonej fasolki szparagowej 100 g zielonego groszku sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklij cebulkę i czosnek. Dodaj marchewkę, seler, boczek i duś razem ok. 10 minut. Przełóż do garnka i dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, białą fasolę, passatę oraz bulion. Zagotuj razem przez ok 30 min. Łyżką z dziurkami wyjmij trochę ziemniaków i białej fasoli, a resztę zupy zblenduj, aby była gęsta. Dodaj odłożone wcześniej ziemniaki i białą fasolę. Do zupy wrzuć również pokrojoną fasolkę szparagową, groszek i makaron. Gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj udekorowane łyżką pesto z bazylią.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze