Składniki
- Mąka 250 g
- Margaryna 100 g
- Jajka 4 sztuki
- Proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
- Kwaśna śmietana 0,5 łyżki
- Cebula 2 sztuki
- Kurki 250 g
- Tymianek 10 gałązek
- Śmietana słodka 250 ml
- Ser zółty do posypania
Sposób przygotowania
Z mąki, margaryny, proszku do pieczenia, kwaśnej śmietany i dwóch jajek zagnieć ciasto, które trzeba następnie rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Ciasto ponakłuwaj dokładnie widelcem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 185 C przez około 15-20 minut. Cebulę pokrój w kostkę, kurki umyj i oczyść. Na rozgrzanej patelni usmaż cebulę z kurkami, dodając świeży tymianek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane kurki ułóż na upieczone ciasto. Słodką śmietanę i pozostałe jajka utrzyj na jednolitą masę i wlej do foremki z upieczonym ciastem. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 185 C przez około 15 minut. Na koniec posyp tartym serem i kilka minut zapiekaj.
Podawaj na ciepło.