1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Tortilla z grillowanymi warzywami i ciecierzycą

123rf.com
123rf.com
Tradycyjna meksykańska tortilla podawana jest z mięsem i fasolą. Można jednak przyrządzać także wersję wegetariańską z dodatkiem ciecierzycy i pasty tahini.

Składniki
8 łyżek ciecierzycy z puszki (np. marki Jasmeen) 1 łyżka pasty tahina (np. marki Jasmeen) 2 placki tortilli (np. marki Sandra) 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 łyżka oliwy z oliwek sól 6 pieczarek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wody 1 ząbek czosnku garść posiekanej pietruszki
Sposób przygotowania
Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek. Następnie smażymy na niej około 10 minut pokrojoną paprykę, cebulę, pieczarki i doprawiamy solą dla smaku. W tym samym czasie przygotowujemy sos. Do miski nakładamy pastę tahina, dodajemy sok z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę, posiekaną pietruszkę, oliwę z oliwek i wodę. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Na placki tortilli nakładamy gotowe grillowane warzywa i polewamy je sosem. Całość zawijamy i wkładamy do piekarnika na 10 minut.  Smacznego!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze