fbpx

Truskawki ze szparagami – oryginalne połączenie

Truskawki ze szparagami i makaronem za kuchennymi drzwiami
Z truskawek i szparagów można przygotować pyszną sałatkę lub inne nietypowe danie (fot. iStock)

Mam perspektywę i nadzieję na ciepło i słońce, no i pyszny sezon na straganach.

Wiosna przynosi nowalijki, potem na talerze wkraczają szparagi, następnie truskawki. Truskawki dają sygnał, że to już początek lata i trzeba się spieszyć, aby się nimi nasycić. Niestety coraz trudniej o dobry truskawkowy owoc, pełen słodyczy i swoistego aromatu. Cieszę się więc tym, co jest w zasięgu straganów. Lubię pokombinować z truskawkami, nie podając ich tylko na słodko. Dzisiejszy ich mariaż ze szparagami i makaronem smakuje mi bardzo!

Składniki:

  • 250 g truskawek
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 300 g tagliatelle
  • 1 szalotka
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól i świeżo mielony pieprz do przyprawienia

Truskawki płuczemy na sicie i odrywamy szypułki, odsączamy z wody. Szparagi łamiemy w połowie łodyg i myjemy. Gotujemy na parze 5 minut. Nastawiamy duży garnek z posoloną wodą, doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy tagliatelle 7 minut. Gotowy makaron odsączamy na sicie. W tym czasie, kiedy gotujemy makaron, na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i szklimy posiekaną szalotkę i czosnek. Dodajemy szparagi i makaron. Delikatnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy truskawki w całości lub pokrojone na kawałki i łączymy z resztą składników. Danie wykładamy na półmisek i posypujemy tartym parmezanem. Można dodatkowo dodać świeżo mielony pieprz.

Autorka prowadzi blog kuchennymidrzwiami.pl