fbpx

Włoskie przepisy na lato

Włoskie przepisy na lato
Włoska kuchnia oferuje wiele dań na gorące dni. (fot. iStock)

Co jada się w Italii, gdy nadchodzą gorące dni? Przede wszystkim potrawy na zimno, najczęściej w ciągu dnia. Ich lista nie ogranicza się jednak do znanej u nas przystawki „caprese”. Tym, co wyróżnia włoską kuchnię, jest fakt, że poszczególne regiony nie tylko mają swoje własne dania, ale w danej kuchni wykorzystywane są też zupełnie inne produkty. Przykładem może być farro, które używane jest w rejonie środkowych Włoch.

Farro z warzywami

Farro, czyli pszenica płaskurka, jest jednym z niewielu ziaren używanych we włoskiej kuchni (dla wielu Włochów to tak naprawdę jedyna znana kasza, oprócz pęczaku). Zimą Włosi przyrządzają z farro gęstą, aromatyczną zupę. Z kolei w okresie letnim farro staje się doskonałą bazą do sałatek.

Włoskie przepisy na lato
Fot. iStock

Skłaniki:

  • 200 g farro (opcjonalnie można użyć orkiszu)
  • 1 bakłażan
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 2 cukinie
  • 2 pomidory
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 6 łyżek oliwy extravergine
  • sól do smaku

Zboże płuczemy pod zimną bieżącą wodą (aż woda będzie czysta). Stawiamy na ogniu garnek z osoloną wodą. Do wrzącej wody wrzucamy farro i gotujemy przez około 40 minut (lub przez czas podany na opakowaniu). W międzyczasie myjemy wszystkie warzywa i kroimy w kostkę lub paski. Na dużej patelni podgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy wszystkie warzywa. Doprawiamy solą, przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 10 minut (może być krócej, jeśli nie chcemy zbyt miękkich warzyw). Jeżeli zauważymy, że warzywa mają tendencję do wysychania, dodajemy odrobinę wody do gotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną świeżą bazylię. Odcedzone farro natychmiast przelewamy zimną wodą. Przerzucamy do dużej miski, dodajemy warzywa, oliwę i dobrze mieszamy. Wystudzoną potrawę pozostawiamy na 2-3 godziny w lodówce.

Panzanella

Pochodzi z Toskanii i najlepiej smakuje z białym, niesolonym, toskańskim chlebem. Włosi mają wiele przepisów, których mottem jest „nie marnuj jedzenia” – w tym przypadku chleba. W Polsce możemy użyć bagietki lub chleba z białej mąki typu ciabatta.

Włoskie przepisy na lato
Fot. iStock

Składniki:

  • 400 g suchego pieczywa
  • ½ kg dojrzałych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 świeży ogórek
  • 1 garść liści bazylii
  • 4 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy extravergine
  • sól i pieprz do smaku

Suchy chleb pokroić i zwilżyć zimną wodą. Zostawić na godzinę. W tym czasie pokroić cebulę w piórka i namoczyć w occie winnym (2 łyżki) z dodatkiem wody przez 20 minut. Potem odcedzić i wrzucić do dużej miski. Pokroić w kostkę obranego ogórka i pomidory i dodać do miski. Namoczony chleb rozdrobnić palcami i wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać bazylię i wymieszać rękami. Całość włożyć do lodówki. Najlepiej doprawić przed podaniem polewając też oliwą i octem.

Makaron farfalle na zimno

Trudno to danie nazwać sałatką, bo proporcje są dość jasne: makaron jako baza plus dodatki. Walorem jest szybkość w przyrządzaniu.

Włoskie przepisy na lato
Fot. iStock

Składniki:

  • 400 g makaronu farfalle („kokardki”)
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 250 g małych kulek mozzarelli
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 60 g czarnych oliwek (bez pestek)
  • 4-5 łyżek oliwy extravergine
  • sól do smaku

Pomidorki kroimy na 2 części (lub na 4, jeśli są duże) i wkładamy do salaterki razem z bazylią, solą i połową oliwy. Oliwki bez pestek kroimy na 2 i dodajemy do reszty. Dopiero teraz (gdy składniki łączą się i przenikają smakowo) gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody. Makaron al dente odcedzamy i studzimy. Następnie łączymy makaron z resztą składników i dodajemy pokrojone na 2 kulki mozzarelli. Dolewamy pozostałą oliwę i mieszamy. To proste danie możemy też przyrządzić w różnych wariantach, np. z rukolą zamiast bazylii lub z tuńczykiem zamiast mozzarelli.

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
?>