Nasze zdrowie i odporność w znacznej mierze zależą od sposobu odżywiania. Ostatnio coraz częściej słyszymy, że najzdrowsza jest żywność ekologiczna. Co kryje się pod tym pojęciem?
Żywność ekologiczna powstaje w gospodarstwie ekologicznym tzn. w takim, w którym nie używa się nawozów sztucznych i pestycydów, stosuje się zrównoważona uprawę, płodozmian oraz mechaniczne i biologiczne metody zwalczania chwastów, szkodników i chorób. Gospodarstwa ekologiczne i przetwórnie wytwarzające taką żywność są kontrolowane corocznie przez inspektorów jednostek certyfikujących. Kontroli podlega cały proces hodowli i produkcji a nie tylko produkt końcowy.
Produkty z gospodarstw ekologicznych mają znacznie niższy poziom toksycznych metali ciężkich szkodliwych dla nerek, wątroby czy układu nerwowego. W owocach uprawianych ekologicznie stwierdzono aż siedmiokrotnie rzadszą obecność pozostałości pestycydów, a jeśli były − to w ilościach śladowych.
Badania wykazały, że ekologiczne surowce roślinne zawierają od 18% do 69% więcej przeciwutleniaczy (kwasów fenolowych, flawonów, antocyjanów itd.) niż surowce z upraw konwencjonalnych. Spożywając więc taką samą ilość owoców, warzyw czy zbóż ekologicznych co konwencjonalnych, dostarczamy organizmowi o 20-60% więcej przeciwutleniaczy niezwykle ważnych w profilaktyce zdrowotnej.
W gospodarstwach konwencjonalnych zwierzętom, od których uzyskuje się mięso i mleko, często podaje się profilaktycznie antybiotyki i hormon wzrostu, a te przechodzą do produktu finalnego. W gospodarstwie ekologicznym jest to niedopuszczalne.
Dlaczego produkty bio są tak drogie? W krajach UE, gdzie rolnictwo ekologiczne rozwija się od wielu lat, produkty wytwarzane taką metodą są droższe średnio o 30% od produktów wytwarzanych przemysłowo czy konwencjonalnie. W Polsce różnica jest znacznie większa, ponieważ rolnictwo ekologiczne jest w fazie początkowej i plony upraw ekologicznych oraz produkcja zwierzęca są znacznie niższe. Wyższe są również koszty związane z nakładem pracy, wymaganiami przestrzennymi oraz kontrolą i certyfikacją. Na ceny ma także wpływ stosunkowo niewielka liczba gospodarstw ekologicznych.
mat.pras. sklepu z żywnością ekologiczną ekooi.pl