1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie
  4. >
  5. Czerwone mięso skraca życie

Czerwone mięso skraca życie

123rf.com
Od wielu lat prowadzone są liczne badania na temat wpływu żywności oraz nieprawidłowej diety na ryzyko rozwoju chorób nowotworowych

. Jak wykazano znaczna część nowotworów przewodu pokarmowego jest spowodowana złymi nawykami żywieniowymi i stosowaniem nieprawidłowej diety. Według Światowej Organizacji Zdrowia aż 30% wszystkich przypadków zachorowań na choroby nowotworowe jest przyczynowo związanych z czynnikami żywieniowymi. Z kolei Światowa Organizacja ds. Badań nad Rakiem podaje, że wskutek zmiany sposobu odżywiania, można by zapobiec aż 75% przypadków zachorowań na nowotwór żołądka, 75% przypadków zachorowań na nowotwór jelita grubego oraz około 50% przypadków zachorowań na raka piersi!

Niebezpieczne mięso czerwone

Do grupy mięs czerwonych zaliczamy wołowinę, wieprzowinę, jagnięcinę i cielęcinę, których spożycie w Polsce jest stosunkowo wysokie. Ponadto producenci, aby zwiększyć i zróżnicować asortyment oraz wydłużyć okres przydatności do spożycia, wprowadzili na rynek przetwory mięsne z tego rodzaju mięs m.in. wędliny czy konserwy mięsne. Według Światowej Organizacji ds. Badań nad Rakiem mięso czerwone oraz mięso czerwone przetworzone zaliczane są do grupy najważniejszych i najbardziej rakotwórczych czynników żywieniowych. Eksperci po analizie licznych badań dowiedli, że zarówno spożywanie dużej ilości mięsa czerwonego, jak również mięsa przetworzonego, czyli poddanego obróbce takiej jak: wędzenie, konserwowanie czy peklowanie, znacząco zwiększa możliwość zachorowania na raka. Rakotwórcze działanie czerwonego mięsa na organizm człowieka wynika z zawartości w nim związków, takich jak azotyny i azotany, które służą do przedłużania trwałości mięsa, inaktywacji patogennych bakterii – w szczególności Clostridium botulinum i Clostridium perfringens oraz nadawaniu mięsu specyficznych cech organoleptycznych takich jak smak, barwa, zapach. Związki te w wyniku połączenia z aminami drugo- i trzeciorzędowymi przekształcają się do N-nitrozoamin, które w 90% wykazują silne rakotwórcze właściwości. Reakcja ta może zachodzić w organizmie człowieka m.in. w żołądku, lecz także podczas obróbki technologicznej przetworzonego mięsa, na przykład podczas smażenia. Ponadto w wyniku obróbki cieplnej mięsa w wysokich temperaturach m.in. podczas smażenia, pieczenia, grillowania powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) i heterocykliczne aminy aromatyczne, czyli produkty pirolizy białek i tłuszczu, które wykazują działanie mutagenne i rakotwórcze. Mięso czerwone a rak jelita grubego

W kohortowym badaniu The Health Professionals Follow-Up Study przeprowadzonym na 14 032 mężczyzn pracujących zawodowo w USA, potwierdzono dodatnią korelację pomiędzy wysokim spożyciem mięsa przetworzonego, a zwiększonym ryzykiem raka okrężnicy. Wykazano, że znaczna konsumpcja mięsa czerwonego poddanego długiej obróbce cieplnej, sprzyja powstawaniu mutagennych heterocyklicznych amin aromatycznych, które wiążą się z wyższym ryzykiem zachorowania na gruczolaka jelita grubego. Dotychczasowo najważniejszym badaniem potwierdzającym dodatnią korelację pomiędzy wysokim spożyciem mięsa czerwonego, a występowaniem nowotworu okrężnicy było doświadczenie przeprowadzone przez naukowców z American Cancer Society w 2005 roku. Analiza 149 000 ankiet dotyczących nawyków żywieniowych, którą respondenci musieli wypełnić dwukrotnie w przeciągu 10 lat, wykazała, że osoby spożywające większą ilość mięsa były o 40% bardziej narażone na rozwój nowotworu jelita grubego niż ankietowani, którzy konsumowali je w umiarkowanych ilościach. Ponadto badacze zaobserwowali, że osoby spożywające nadmierne ilości przetworzonego czerwonego mięsa z grupy produktów typu „fast food” takich jak: hamburgery, hot-dogi, kiełbaski, byli aż dwukrotnie bardziej narażeni na wystąpienie tej choroby niż ci, którzy unikali tego rodzaju żywności. Z kolei respondenci, którzy jedli więcej ryb, kurczaka, indyka wykazywali znacząco mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego niż ci, którzy częściej wybierali wołowinę i wieprzowinę. Autorzy badania zalecają, aby ograniczyć konsumpcję mięsa czerwonego do jak najmniejszej ilości .

Według rekomendacji Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego (ADA) mięso czerwone powinno się spożywać jedynie raz w tygodniu. "Przekonanie, że jedzenie mięsa może być niebezpieczne dla zdrowia jest niezrozumiałe dla pokolenia, które wpoiło sobie zasady diety wysokobiałkowej" - mówi David L. Katz z Uniwersytetu Yale

Najlepszym rozwiązaniem, które promują światowe instytucje (WHO, WCRF, AICR) jest urozmaicenie diety i spożywanie różnorodnych, nieprzetworzonych pokarmów, które dostarczają wszelkich niezbędnych składników odżywczych. Ważne, aby pamiętać, że nie należy bezsilnie poddawać się działaniu kancerogennych czynników. Profilaktyka może okazać się jedną z najskuteczniejszych metod walki z plagą nowotworów.

Autor: Vimed.pl

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze