Morele namaczamy przez 15–20 minut, następnie odcedzamy. Kurczaka myjemy osuszamy i faszerujemy morelami, tymiankiem, czosnkiem, pistacjami, rozmarynem i masłem. Układamy go na piersiach, zaginamy skrzydełka do środka, ku górze, tak aby końcówkę wywinąć na wierzch. Następnie odwracamy tuszkę i związujemy końce nóżek. Kurczaka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 1 godzinę.
Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Na talerzu układamy upieczonego pokrojonego batata, ziemniaki, kurczaka, dynię. Danie posypujemy pistacjami, pieczonymi orzechami włoskimi, polewamy sosem z pieczenia i dekorujemy pieczoną cebulą porwaną na płatki.
Składniki
Na 2 porcje:
1 kurczak baby,
1 upieczona dynia hokkaido,
1/3 obranej i upieczonej dyni piżmowej,
2 młode ugotowane ziemniaki,
1 upieczony batat,
1 garść wyłuskanych pistacji,
1 garść suszonych moreli,
100 g upieczonych orzechów włoskich,
1 upieczona czerwona cebula,
1 garść świeżego tymianku,
3 ząbki czosnku,
2 gałązki świeżego rozmarynu,
1/2 kostki masła.