W chorobie cukrzycowej bardzo ważne jest spożywanie zalecanych produktów i regularne pory posiłków. Prawidłowa dieta dla cukrzyków musi uwzględniać indywidualny stan zdrowia chorego, zatem każda zmiana w odżywaniu wymaga konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. .
Wysokotłuszczowa i bogata w biały cukier dieta przyczynia się do rozwoju cukrzycy, osłabia wątrobę i trzustkę. W dietoterapii należy zwrócić uwagę na wyłączenie z jadłospisu produktów, które niekorzystnie działają na wspomniane organy wewnętrzne.
Czego unikać w diecie dla cukrzyków?
- Podstawą jest ograniczenie tłuszczu i tłustych pokarmów.
- Wskazane jest odrzucenie produktów wysoko przetworzonych, czyli białej mąki, cukru, uwodornionych syntetycznych tłuszczów takich jak margaryny i tłuszcze do pieczenia.
- Unikanie tłustego mięsa i pełnotłustego nabiału, żywności typu fast food, używek (papierosy, kawa, herbata, alkohol), soli (zastępowanie jej różnymi przyprawami).
- Rezygnacja z substancji słodzących, wyjątkiem może być proszek lub wywar z liści stewii albo korzenia lukrecji. Trzeba dokładnie czytać etykiety, żeby nie jeść tzw. ukrytych cukrów. Są nimi glukoza, maltoza, syrop kukurydziany, sztuczny miód, miód, melasa i in. Nawet w puszcze kukurydzy lub w ketchupie można spotkać cukier i to w dużych ilościach.
Odkryto, że minerały, takie jak chrom, mangan, i cynk kontrolują poziom cukru we krwi. Warto wiedzieć, że w wysoko przetworzonych produktach, takich jak biała mąka, biały ryż, cukier, sól itd. tych minerałów nie ma. Natomiast otręby pszenne dodawane do pokarmów zabezpieczają w powyższe minerały (oczywiście nie dotyczy to osób uczulonych na pszenicę).