Zapamiętaj sobie!

Corbis

Nagle nie jesteś w stanie przypomnieć sobie imienia sąsiadki, po wyjściu z biura zauważasz, że zostawiłaś ważne dokumenty, w trakcie egzaminu nie możesz przywołać podstawowych informacji… Skąd biorą się dziury w pamięci? Co robić, by poprawić pamięć? – mówią nasi eksperci.

Dr Marek Bardadyn, naturoterapeuta
Procesy pamięciowe można usprawnić za pomocą homeopatycznych granulek. Wśród nich najbardziej uniwersalnym lekiem jest Anacardium – zwiększa koncentrację i umiejętność zapamiętywania nawet na kilka godzin. Kalium phosphoricum także poprawi ogólną sprawność umysłową, a przy tym zdolność koncentrowania się podczas nocnej pracy czy nauki. Veratrum album będzie idealne dla osób z niskim ciśnieniem krwi, które dopiero po filiżance kawy mogą zacząć funkcjonować. Jeśli nie możemy się skupić z powodu natłoku myśli, polecam lek Coffea. Jeżeli problemy z pamięcią są jednym z objawów przekwitania, warto sięgnąć po Lachesis. Osobom starszym zaś najskuteczniej pomoże Barium carbinicum. Jego działanie nie polega tylko na ograniczeniu zwykłych dla wieku kłopotów z pamięcią, ale może także doskonale ułatwić nauczenie się języka obcego!

Homeoterapię warto wesprzeć okresowym przyjmowaniem preparatów z magnezem, lecytyną i miłorzębem japońskim (dzięki nim mózg lepiej reaguje na działanie leków), a także popijaniem naparu z ziela przetacznika, liścia pokrzywy i owocu róży (po 5 dag). Łyżkę stołową przygotowanej mieszanki zalewamy szklanką wrzątku, pozostawiamy pod przykryciem na 20 minut. Wywar popijamy małymi łykami podczas intensywnej pracy umysłowej.

Koktail dla geniusza

Wzmacnia układ nerwowy, jest więc szczególnie polecany przy stresie, depresji, wytężonej pracy umysłowej. Zmiksujmy razem 200 ml mleka sojowego lub ryżowego, 1/2 banana i po łyżeczce: kakao, płatków migdałowych, melasy trzcinowej i ziaren słonecznika. Koktajl pijmy codziennie.

Gabinet dr. Marka Bardadyna: tel. (22) 833 71 18; więcej informacji: www.drbardadyn.com

Dr n. med. Ocz Batyn, specjalista chorób wewnętrznych i medycyny orientalnej
Medycyna mongolska wyróżnia sześć typów ludzi. Do pierwszego należą ci, którzy szybko myślą i zapamiętują. Dominuje u nich czynnik chi (powietrze). Sprawia on także, że częściej chorują na nerwicę, bezsenność, serce i jelita. Do drugiego typu kwalifikują się osoby łatwo się irytujące, intensywnie myślące, ale i łatwo zapominające. U nich przeważa czynnik shara (żółć), co powoduje skłonność do dolegliwości wątroby, nadciśnienia, wrzodów żołądka i dwunastnicy. W trzecim mieszczą się ci wolniej zapamiętujący, ale i dłużej przechowujący zdobyte wiadomości. „Przewodzi” im element badghana (flegma) objawiający się również w predyspozycji do depresji, otyłości, obrzęków, miażdżycy i choroby zakrzepowej. Pozostałe trzy typy to mieszanki tych podstawowych. Warto zdać sobie sprawę z tej naturalnej przynależności. Mongolskie przysłowie mówi: „Nie można pobiec tak daleko, by uciec od własnego cienia”. Pozostańmy więc sobą i starajmy się maksymalnie wykorzystać swoje atuty.

Trzeba też wiedzieć, że każdy z 12 narządów, także mózg, ma swój cykl energetyczny, na który składają się okresy aktywności, stabilności i słabości. W apogeum cyklu mózg − kosztem innych organów − kumuluje najwięcej energii i najbardziej efektywnie pracuje. Wtedy powinniśmy się uczyć, obmyślać strategie i ćwiczyć pamięć. W czasie stabilności możemy powtarzać to, co już wiemy, i rozwiązywać prostsze zadania. W okresie najniższej aktywności musimy dać głowie odpocząć. 

Jak poprawić pamięć i koncentrację? Przede wszystkim nie przepracowujmy się. 35−42 godziny pracy w tygodniu to maksimum. Wysypiajmy się, a przed snem myślmy o miłych rzeczach. Dbajmy o harmonię w życiu wewnętrznym i otoczeniu. Niewielkie posiłki powinny być lekkie, z gotowanych warzyw i chudego mięsa, łagodnie przyprawione. Jadajmy je w skupieniu. Doskonałe będzie śniadanie przygotowane z 1/2 litra wywaru (2 marchewki, por, ziemniak), w którym namoczymy na noc 2 łyżki otrąb pszennych i 2 łyżki siemienia lnianego. Rano wystarczy danie podgrzać.  
Nie wolno lekceważyć codziennej gimnastyki. Także głowę trzeba ćwiczyć: krzyżówki, nauka języka, łamigłówki, szachy − na pewno znajdziemy coś dla siebie.

5 – minutowy urlop

Po skończonej pracy nie zrywaj się zza biurka, tylko otwórz okno, zdejmij buty i usiądź po turecku na podłodze albo krześle. Wyprostuj plecy i zamknij oczy. Przez 5 minut oddychaj powoli i głęboko. Wciągaj powietrze przez nos i nosem je wypuszczaj, tak by dało się słyszeć szmer. Wsłuchuj się w niego. W tym czasie możesz prawą ręką masować lewą stopę, a lewą − prawą. Po tym krótkim zabiegu poczujesz się spokojna i zrelaksowana, a umysł zyska energię. Wyjście z pracy zacznie być początkiem wieczornego odpoczynku.

Dr Ocz Batyn przyjmuje w Gabinecie Pomocy Zdrowotnej w Warszawie przy ul. Bednarskiej 26/1, tel. (22) 826 97 76 oraz 0-603 33 60 95; e-mail: ochbatyn@yahoo.com

Dr Patrap S. Chauhan, specjalista medycyny  ajurwedyjskiej z Instytutu Jiva Ayurveda w Faridabadzie w Indiach
Umiejętność zapamiętywania, a także odtwarzania zdobytej wiedzy ajurweda nazywa smriti. Osłabia ją nasze zaangażowanie w kilka czynności naraz, np. kiedy prowadząc auto, rozmawiamy przez telefon, a w głowie planujemy, co kupić na obiad. To w całym organizmie wzmaga energię vata, a w samym umyśle wywołuje dominację radżasu, stanu podwyższonej aktywności. W trakcie dnia pobudzamy nasze umysły tak bardzo, że nie możemy potem spać. A niewysypianie się prowadzi m.in. do kłopotów z pamięcią i koncentracją. Także nadmierne spożycie mięsa, zimnych napojów oraz żywności suchej (chipsy, ciasteczka, suchary) i przetworzonej nie służy naszej pamięci. Tak jak późne kładzenie się do łóżka, zbyt częste podróże i głośna muzyka.

Aby poprawić pamięć, trzeba zredukować czynniki vata i radżas. Cel osiągniemy, jadając świeże, ciepłe potrawy przyprawione imbirem, kolendrą, kurkumą, cynamonem i gorczycą. W czasie nasilenia kłopotów z pamięcią warto zażywać indyjskie zioło brahmi.

Sen o 7 migdałach

Oto kilka zaleceń, które warto wprowadzić w życie:

  • Rano zażywaj łyżeczkę sproszkowanej lukrecji z ciepłą wodą lub mlekiem i zjedz 7 migdałów (namoczonych na noc i obranych ze skórki)
  • Zwykłe masło zastąp masłem sklarowanym (ghee), a czarną herbatę – zieloną, słodzoną miodem
  • 2 razy w tygodniu masuj całe ciało ciepłym olejem sezamowym
  • Rób sobie krótkie przerwy w pracy i wtedy głęboko oddychaj
  • Poświęć 5−10 minut w ciągu dnia na medytację

Pracownia Dobrego Zdrowia, ul. Racławicka 28, Warszawa, tel. (22) 409 03 54, www.pracownia.waw.pl, oraz Jiva Ayurveda Polska, tel. (22) 751 97 97, www.jiva.com, www.ajurweda.pl