Zaparzacz do kawy — jak wybrać i jak używać?

fot. materiały prasowe klienta

Zaparzacz do kawy to praktyczne akcesorium, bez którego nie obędzie się żaden miłośnik kofeinowego napoju. Czym kierować się przy jego wyborze? Jak działa zaparzarka do kawy?

Zaparzacz do kawy — jak działa to urządzenie?

Zaparzarka do kawy to idealne rozwiązanie dla wszystkich osób, które doskonałym smakiem kofeinowego napoju chcą się cieszyć każdego dnia, bez konieczności wychodzenia z domu. Uzyskany w ten sposób przysmak posiada cały szereg zalet: jest mocny, pełen aromatu, a co najważniejsze — brak w nim fusów, które mogłyby utrudniać delektowanie się nim. Zaparzacz do kawy do złudzenia przypomina niewielkich rozmiarów czajnik. Składa się on z 3 głównych elementów. Są nimi: podstawa, w której umieszcza się wodę, sitko, do którego wsypujemy ulubioną kawę (najlepiej do tego celu sprawdzi się jej wersja średnio mielona) oraz dzbanek z rączką, w którym powstaje napój. Zaparzacz do kawy jest bardzo prosty w obsłudze, a nauka przyrządzania kofeinowego napoju z jej pomocą zajmuje zaledwie kilka chwil. Czas trwania całego procesu waha się od około 5 do około 10 minut. Wszystko zależy od pojemności zaparzarki do kawy oraz temperatury wody, jaka znajdzie się w jej wnętrzu.

Rodzaje zaparzaczy do kawy

W sklepach spotkać można się z różnego rodzaju zaparzaczami do kawy. Jednym z nich jest zaparzacz do kawy tłokowy, określany również mianem french press. To urządzenie niedrogie i łatwe w obsłudze. Posiada ono szklany cylinder, który z wyglądu przypomina kubek. W jego wnętrzu umieszczony jest tłok z sitkiem. Dzięki takiej konstrukcji z łatwością oddzielić można fusy od napoju. W tego typu zaparzacz kawy zaopatrzyć powinni się w szczególności miłośnicy jej grubo mielonej wersji. Wybierając go, szczególną uwagę należy zwrócić na sito. Najlepiej, by było ono drobne i w szczelny sposób przylegało do krawędzi cylindra. Do produkcji takich dzbanków do zaparzania kawy wykorzystuje się między innymi żaroodporne szkło oraz różnego rodzaju tworzywa sztuczne. Równie ciekawie prezentuje się zaparzacz do kawy ciśnieniowy. Jego cechą charakterystyczną jest górna część uformowana na kształt lejka. W jej wnętrzu umieszcza się filtr (papierowy lub metalowy), do którego wsypuje się uprzednio zmielone ziarna. Ostatni etap to przelanie przez niego wrzącej wody. Taki zaparzacz do kawy dostępny jest również w wersji elektrycznej. Posiada on wówczas zbiornik podgrzewający wodę i przelewający ją przez filtr. To świetne rozwiązanie dla osób, które chcą w krótkim czasie przygotować smaczną kawę. Jeżeli szukamy zaparzacza do kawy na indukcję, gaz czy kuchenkę elektryczną, zaopatrzmy się w model typu mokka, który ma postać małego czajnika. Składa się on z dolnego zbiornika na wodę, środkowego z sitkiem, które wypełnia się kawą oraz górnego, w którym gromadzi się kawa. Tego typu zaparzacze produkuje się najcześciej ze stali nierdzewnej, która charakteryzuje się dużą trwałością. Najwygodniejsze są natomiast zaparzacze elektryczne. To urządzenia w pełni bezpieczne, a to ze względu na fakt, iż w automatyczny sposób wyłączają się one po przyrządzeniu kawy.

Jaką wielkość powinien mieć zaparzacz do kawy?

Jeżeli z zaparzacza do kawy i herbaty na co dzień korzystać będzie 1, maksymalnie 2 osoby, najlepszym rozwiązaniem będzie zakup mniejszego modelu o pojemności około 150 ml. Gdy szukamy natomiast dzbanka do kawy dla całej rodziny, czy do biurowej kuchni, zaopatrzmy się w model, którego wielkość przekracza 1 litr. Pozwoli to na jednoczesne zaparzenie kilku filiżanek kofeinowego napoju.

Bogaty wybór wysokiej jakości zaparzaczy do kawy znaleźć można w dobrym internetowym sklepie z akcesoriami kuchennymi. Alternatywę dla nich stanowić mogą kawiarki. Zaparzoną kawę najlepiej zaserwować w gustownej filiżance.

Zaparzacz to sprawdzony sposób na aromatyczną kawę w domowym zaciszu.