1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Czy prawdziwy „domowy obiad” można dostać w restauracji?

Źródło zdjęcia: shutterstock
Źródło zdjęcia: shutterstock
„Nie ma jak u mamy, ciepły piec, cichy kąt...” – śpiewał Wojciech Młynarski. Ta znana od lat prawda tyczy się również jedzenia. To właśnie mamine obiady budzą w nas wspomnienia z beztroskiego dzieciństwa. Czy jednak istnieje szansa, by ktoś sprostał domowym standardom i przygotował dla nas równie pyszny obiad?

Restauracje z tradycją

Jak pokazuje wiele programów kulinarnych, restauracje to bardzo często biznesy rodzinne, prowadzone przez najbliższych sobie ludzi. Korzysta się w nich z tradycyjnych, sprawdzonych receptur, które są przekazywane z dziada pradziada i pilnie strzeżone przez familie. Sprawia to, że w każdym daniu da się wyczuć dawny styl gotowania okraszony szczyptą pasji. Przygotowanie posiłków w oparciu o pradawne przepisy ma jeszcze jedną zaletę. Ich smak jest niepowtarzalny i sprawia, że na czas jedzenia możemy wrócić myślami do dawnych, wspaniałych czasów, gdy większości z nas nieznane było modyfikowanie genetyczne, eko uprawy i bio mięso, a każdy pokarm przyjemnie łechtał podniebienie.

Naturalna selekcja

W dobie, gdy internet pęka w szwach od nadmiaru informacji, bardzo łatwo jest uniknąć nieciekawego lokalu, w którym zamiast domowego schabowego z zasmażaną kapustą i ziemniakami z omastą otrzymamy starą podeszwę w towarzystwie nieświeżej surówki i frytek smażonych na zużytym oleju. Klienci chętnie dzielą się swoimi opiniami, przestrzegając innych przed jedzeniem w niektórych miejscach i polecając swoje ulubione. To duże zagrożenie dla nieprofesjonalnych restauratorów, którzy oszczędzając na swoich gościach, mają nadzieję, że występek ujdzie im płazem. Jednocześnie jest to ogromna szansa dla osób szukających niepowtarzalnego klimatu, w którym zaspokoją swoje kubki smakowe i żołądki. Miejmy nadzieję, że ta swoista selekcja doprowadzi wreszcie do całkowitej eliminacji najsłabszych gastronomicznych jednostek, które nie działają dobrze ani na zmysły, ani na ciała swoich klientów. Rynek zapełniłby się wówczas wyłącznie tymi lokalami, które cechują się miłością do gotowania i raczenia innych przepysznymi domowymi posiłkami.

Produkty najwyższej jakości

Domowy obiad kojarzy się z domową jakością. Co kryje się pod tym pojęciem? Precyzja, dbałość o detale, świeże i fenomenalnie wyselekcjonowane składniki oraz odrobina serca w każdym, nawet najbardziej banalnym poczęstunku. To babciny kompot z gruszek, doskonale wysmażone mielone z mizerią, żurek na zakwasie podawany z dopiero co wyciągniętym z pieca chlebem i idealnie puszysty biszkopt z kremówką oraz sezonowymi owocami. Podobnie sprawa ma się w najlepszych restauracjach, w których serwuje się dania inspirowane domową kuchnią. Takie lokale nie mogą pozwolić sobie na mrożenie gotowych posiłków i odgrzewanie ich w mikrofali albo stosowanie starych produktów lub, co gorsza, przygotowywanie ich na starym, zjełczałym tłuszczu. Dlaczego? Bo każdy smakosz, którego podniebienie pamięta smak domowego jedzenia przygotowywanego przez mamy i babcie, już po pierwszym kęsie zorientuje się, że nie wszystko jest tak, jak być powinno, że wołowina wcale nie jest krucha, a w kluskach leniwych zamiast grubo mielonego twarogu znajduje się serek homogenizowany. W „podziękowaniu” może odmówić dalszej konsumpcji i płacenia, a po wyjściu z lokalu nie będzie miał skrupułów przed wystawieniem opinii na którymś z portali dla smakoszy. Żaden z restauratorów nie chciałby przecież mieć przyklejonej „łatki" nierzetelnego, który oszukuje swoich klientów na tym, co na wylot znają z rodzinnych domów. Dlatego lokale w naszym kraju największą uwagę i precyzję przykładają właśnie do domowych, polskich potraw, dając swoim gościom pewność, że na talerzu otrzymają to, czego oczekiwali.

Maminy obiad na zamówienie

Zjedzenie „domowego obiadu” bez przygotowywania go samodzielnie nie stanowi obecnie żadnego problemu. Większość restauracji, by sprostać oczekiwaniom i potrzebom swoich klientów, wprowadza je do oferty i chlubi się nimi w materiałach promocyjnych oraz na stronach internetowych. Często oferują również możliwość dostarczenia dań pod wskazany adres. To bardzo wygodne, szczególnie gdy porę obiadową spędzamy w pracy lub zwyczajnie nie mamy czasu, by przyrządzić coś pożywnego w domu. Rozważając różnie opcje, można wziąć pod uwagę także – to propozycja dla każdego, kto ceni sobie duży wybór i lubi oszczędzać czas. Dla restauratorów jest z kolei możliwością zaspokojenia podniebień jeszcze większej liczby smakoszy bez powiększania lokalu. Tym, co ich łączy, jest zamiłowanie do „domowych" potraw, które pozwalają wrócić pamięcią do najlepszych chwil w życiu.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze