Obdarowując bliską osobę książką kulinarną dajesz jej nie tylko nowe inspiracje. To również wyraz uznania dla jej zdolności kulinarnych. I zachęta do relaksu – nic tak nie odpręża, jak czytanie o jedzeniu i przeglądanie apetycznych zdjęć.
Moda na ramen trwa. Przed najlepszymi barami ramen w stolicy ustawiają się długie kolejki. Ramen jest tani, prosty i można go przygotować z dostępnych składników. To najintensywniejszy bulion na świecie, podawany z przeróżnymi dodatkami i sprężystym makaronem wytwarzanym z użyciem specjalnej wody o wysokim pH. Pochodzi z Chin, ale to jedno z narodowych dań Japonii. Tove Nilsson – autorka książki – jest szefową kuchni i dziennikarką kulinarną. W swojej najnowszej publikacji piszę ramenie jako fenomenie kulinarnym i podaje ponad 20 przepisów na różne jego odmiany. Dodatkowo podsuwa pomysły na inne japońskie makarony.
„Ramen. Zupa Szczęścia i miłości”, Tove Nilsson, Wyd. Prószyński i S-ka, cena: ok. 30 zł
Każdy, kto ogląda programy Jamiego Olivera i zna jego przepisy, wie, że to kucharz, który nie lubi komplikować. W jego kuchni jest smacznie, zdrowo i prosto. To książka dla każdego, komu wydaje się, że dieta wegańska to w kółko: ciecierzyca, soczewica, brokuł i marchewka. Jamie, czerpiąc inspiracje z kuchni świata, przygotował zbiór przepisów na oryginalne i nieskomplikowane potrawy.
„Wege. Łatwe i smaczne dania dla każdego.” Jamie Oliver, Wydawnictwo Insignis, cena: 69,99 zł
„Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki” – dla pragnących zmiany na lepsze
To nie jest nowa książka. Od lat utrzymuje status światowego bestsellera. Bo coraz więcej z nas regularnie piecze w domu chleb. Nie ma nic piękniejszego niż rozchodzący się zapach świeżego pieczywa. Ale tu chodzi nie tylko o aromat i smak. Domowy chleb to symbol dbania o dom, rodzinę, relacje. Jeffrey Hamelman – autor książki – to mistrz piekarnictwa z ponad trzydziestoletnim doświadczeniem, który w 1996 r. zdobył prestiżową nagrodę Coupe du Monde de la Boulangerie (mistrzostwo świata w pieczeniu chleba). Na łamach książki dzieli się swoją wiedzą – przedstawia 140 przepisów na pieczywo z różnych stron świata, prezentuje techniki wyrabiania i formowania ciasta, wyjaśnia znaczenie poszczególnych składników na efekt końcowy wypieku i tłumaczy różnice pomiędzy rodzajami chleba.
„Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki”, Jeffrey Hamelman, Wydawnictwo Buchmann, cena: ok 40 zł
„Zdrowe przekąski” – dla tych, którzy planują się zdrowo odżywiać
Każdy z nas zna to uczucie – wilczy głód, który rujnuje wszelkie zasady zdrowej diety. Kiedy nas dopada, sięgamy po cokolwiek. Lepiej nie dać się zaskoczyć i zawsze mieć przy sobie zdrową i sycącą przekąskę. W tej książce znajduje się ponad 70 autorskich przepisów na małe dania, które z łatwością może przygotować każdy. A potem zabrać do pracy, w podróż, lub spakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły.
„Zdrowe przekąski. Praca, szkoła, podróż." Monika Mrozowska, Wydawnictwo Zwierciadło, cena: ok. 27,90 zł (na sklep.zwierciadlo.pl)
Patrycja Dolecka to jedna z pierwszych polskich blogerek kulinarnych. Książkę „Trufa. Same dobre rzeczy" zadedykowała swoim dziadkom, bo to właśnie babcia nauczyła ją gotować. Również od babci nauczyła się zasady "zero waste". W swojej albumowej publikacji autorka zamieściła przepisy na dania tradycyjnej kuchni polskiej w nowoczesnym bardzo atrakcyjnym ujęciu. Niezwykle klimatyczne zdjęcia przywołują na myśl wspomnienia rodzinnej domowej kuchni.
-
„Trufla. Same dobre rzeczy.” Patrycja Dolecka. Wydawnictwo Buchmann, cena: ok. 45 zł
Z tej książki ucieszy się każda nastolatka obsesyjnie dbająca o urodę. I mająca świadomość, że stan jej skóry to wynik skomplikowanych zależności pomiędzy genami, hormonami, środowiskiem i stylem życia. Autorka tej pozycji – Maria Ahlgren – to szwedzka dziennikarka, która przez kilka lat pracowała w Tokio. To tam zetknęła się z koncepcją „beauty food”. W książce dzieli się swoją wiedzą na temat pielęgnacji oraz doświadczeniem w dojściu do zdrowej pięknej cery oraz mnóstwem oryginalnych przepisów na pyszne i zdrowe dania.
„Beauty Food”, Maria Ahlgren, wyd. Prószyński i S-ka, cena 45 zł
„Złota łyżka. 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej” – dla tradycjonalistów
To pozycja dla każdego, kto kuchnie włoską zna i lubi. Czyli prawie dla każdego. Książka jest skarbnicą wiedzy o włoskich smakach, ale też prawdziwą szkołą gotowania. Na ponad 700 stronach znaleźć można mnóstwo informacji o składnikach, ich pochodzeniu oraz szczegółowo rozpisane przepisy. Autor – Giovanni Ballarini – jest prezydentem honorowym Accademia Italiana della Cucina. Wcześniej był wykładowcą na Uniwersytecie Camerino i profesorem na Uniwersytecie w Parmie. Życie na emeryturze poświęca na pisanie książek o kuchniach świata.
„Złota łyżka. 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej", Ballarini Giovanni, Wydawnictwo Jedność, cena: ok. 50 zł
„Ambasada śledzia” – dla patriotów
Na surowo, w occie, oleju, na słono, słodko, smażony, wędzony i marynowany. Śledzie można jeść na wiele sposobów. Każdy, kto lubi śledzie i zostanie obdarowany książką „Ambasada Śledzia", będzie zachwycony. Znajdzie w niej ponad 50 przepisów na śledzia w zimowych i letnich odsłonach. Od klasyki po ekstrawagancję – jak śledź w truskawkach czy śledziowe lody, a nawet rozdział dla wegetarian – roślinny śledź bez śledzia. A do tego mnóstwo anegdot, żartów i faktów na temat najpopularniejszej w polskiej kuchni rybki.
„Ambasada śledzia”, Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak, Wydawnictwo Zwierciadło, cena: 34,90 zł (na sklep.zwierciadlo.pl)