Jesteś tym, czym jesz – znamy tę prawdę. Badania wskazują, jakie jedzenie źle wpływa na nasze samopoczucie, a w dużych ilościach potrafi nawet doprowadzić do depresji. Czego nie jeść w trosce o swoje zdrowie psychiczne?
123rf.com
Czekoladowy batonik smakuje wyśmienicie i zapewnia nam przypływ energii oraz dobrego nastroju do 20 minut. W dłuższej perspektywie rafinowany cukier sprawia, że poziom glukozy we krwi gwałtownie spada, co zakłóca nasze samopoczucie, uszczupla energię i zaburza sen.
2. Sztuczne słodziki
Należy ich unikać zwłaszcza przy
skłonnościach do depresji. Blokują one bowiem produkcję neuroprzekaźnika serotoniny, powodując spadki nastroju, bóle głowy i
bezsenność.
3. Żywność przetworzona
Chodzi głównie o przetworzone
węglowodany, czyli białe pieczywo, makarony z mąki pszennej, ciasta, biały ryż. Początkowo podwyższają one poziom insuliny we krwi, ale za jakiś czas powodują, że jesteśmy zmęczeni i poirytowani.
4. Uwodornione oleje
Smażony kurczak, ser, kalmary, frytki i tak dalej mogą przyczynić się do spadku nastroju. Zatykają one tętnice, przeszkadzając przepływowi krwi do mózgu. A to
powoduje zmęczenie i brak radości.
5. Pokarmy bogate w sód
Nadmiar sodu w tych produktach może zakłócać pracę układu neurologicznego i zmniejszać odporność organizmu. W efekcie prowadzi to do uczucia chronicznego zmęczenia.
6. Alkohol
Alkohol uszkadza centralny układ nerwowy. Jeśli masz tendencje do zaburzeń nastroju, postępuj z alkoholem z najwyższą ostrożnością. Układ nerwowy jest odpowiedzialny za odbieranie świata za pośrednictwem zmysłów, kontrolowanie funkcji motorycznych, a także za tok myślenia i rozumowania. Ponadto kontroluje emocje. Alkohol spowalnia te wszystkie procesy, prowadząc do depresji.
Kofeina zaburza sen, utrudniając zasypianie i już to pogarsza nasz nastrój. Nasila też poważnie nasze lęki i zazwyczaj sprawia, że stajemy się bardziej nerwowi.