W cukrze i wyrobach cukierniczych występują węglowodany proste. Ich nadmiar przekształca się w tłuszcze, które odkładają się w organizmie i powodują otyłość. Poza tym, jedzone w dużych ilościach, gwałtownie podwyższają poziom glukozy we krwi, co wywołuje napady łaknienia. Jak powstrzymać apetyt na słodycze?
Każdy z nas pamięta sytuację, gdy zaspokoił głód batonikiem. Niestety poczucie sytości nie utrzymuje się wtedy długo i sięgamy po kolejną słodycz.
Oto kilka zasad, które pomogą nam trwale zmniejszyć apetyt na słodycze.
- Wprowadź do diety jak najwięcej pełnego, roślinnego pożywienia.
- Pamiętaj, że tzw. naturalne słodziki, takie jak fruktoza i brązowy cukier są niemal w takim stopniu rafinowane jak biały cukier i mają podobne działanie.
- Jeśli jesz mięso, to zawsze dla równowagi zjadaj DUŻO warzyw.
- Jedz kiełki, zawierają one cukier powstający w procesie kiełkowania.
- Ćwicz, biegaj, oddychać głęboko, medytuj, aż ochota na słodycze mnie.
- W przypadku nasilonego apetytu na cukier:
- jedz słodkie warzywa (buraki, karczochy, marchewki, dynie, słodkie ziemniaki, pasternak) lub seler naciowy;
- pij gorącą wodę małymi łyczkami;
- jedz owoce suszone, np.: jedną rodzynkę czy kawałek daktyla ssij jak landrynkę.
Ludzie, którzy jedzą mniej cukru, mają lepszy nastrój, potrafią zarządzać swoimi emocjami, lepiej śpią, poprawia im się pamięć i koncentracja, rzadziej się przeziębiają i mają zdrowe zęby. Ogólnie poprawia się ich zdrowie.