1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Wykwintny pasztet z orzechami włoskimi

Składniki
  • wieprzowiny 600 g
  • filetów z kurczaka 600 g
  • drobiowej wątróbki 400 g
  • orzechów włoskich 80 g
  • kostki bulionowe 2 szt
  • duże marchewki 2 szt
  • mały seler 1 szt
  • jajka 3-4 szt
  • cebula 1 szt
  • liście laurowe 3 szt
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól,pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Obrane i pokrojone warzywa ułożyć na dnie garnka, na warzywach poukładać kawałki wieprzowiny i kurczaka. Dodać 2 litry bulionu(czyli 2 kostki bulionowe rozpuszczone w 2 litrach gorącej wody), liście laurowe,ziele angielskie. Całość gotować na wolnym ogniu pod przykryciem,aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjąć warzywa, mięso,usunąć liście laurowe i ziele angielskie. Do wywaru dodać wątróbkę i gotować 7 minut. Wyjąć wątróbkę wywar przecedzić.Wystudzone mięso i warzywa zmielić 3 razy w maszynce do mielenia mięsa, potem ucierać kolejno wbijając jajka i wlewając po kilka łyżek wywaru. Na koniec przyprawić pieprzem i jeśli to konieczne solą, dodać orzechy włoskie i wymieszać. Podłużną formę o wymiarach 26x12 cm. wysmarować tłuszczem,obsypać bułką tartą ,napełnić masą pasztetową i piec przez 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Ostudzić wyjąć z foremki.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze