Składniki
- wieprzowiny 600 g
- filetów z kurczaka 600 g
- drobiowej wątróbki 400 g
- orzechów włoskich 80 g
- kostki bulionowe 2 szt
- duże marchewki 2 szt
- mały seler 1 szt
- jajka 3-4 szt
- cebula 1 szt
- liście laurowe 3 szt
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól,pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Obrane i pokrojone warzywa ułożyć na dnie garnka, na warzywach
poukładać kawałki wieprzowiny i kurczaka. Dodać 2 litry bulionu(czyli
2 kostki bulionowe rozpuszczone w 2 litrach gorącej wody), liście
laurowe,ziele angielskie. Całość gotować na wolnym ogniu pod
przykryciem,aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjąć warzywa,
mięso,usunąć liście laurowe i ziele angielskie. Do wywaru dodać
wątróbkę i gotować 7 minut. Wyjąć wątróbkę wywar
przecedzić.Wystudzone mięso i warzywa zmielić 3 razy w maszynce do
mielenia mięsa, potem ucierać kolejno wbijając jajka i wlewając po
kilka łyżek wywaru. Na koniec przyprawić pieprzem i jeśli to konieczne
solą, dodać orzechy włoskie i wymieszać.
Podłużną formę o wymiarach 26x12 cm. wysmarować tłuszczem,obsypać bułką tartą ,napełnić masą
pasztetową i piec przez 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do
temperatury 180 stopni. Ostudzić wyjąć z foremki.