Pyszny prosty deser - słodka przekąska. Na miodowo-ciasteczkowym spodzie warstwa kajmaku, otulona gorzką czekoladą. Słodycz idealnie wyważona. |Pyszny prosty deser - słodka przekąska. Na miodowo-ciasteczkowym spodzie warstwa kajmaku, otulona gorzką czekoladą. Słodycz idealnie wyważona. |Pyszny prosty deser - słodka przekąska. Na miodowo-ciasteczkowym spodzie warstwa kajmaku, otulona gorzką czekoladą. Słodycz idealnie wyważona.
Pyszny prosty deser - słodka przekąska. Na miodowo-ciasteczkowym spodzie warstwa kajmaku, otulona gorzką czekoladą. Słodycz idealnie wyważona. Jeśli ciemną czekoladę zastąpimy mleczną, wówczas kwadracikami będą zajadać się również dzieciaki. W wersji ekspresowej można posłużyć się gotową masą krówkową, ale mi bardziej smakuje ta przygotowana samodzielnie i do tego wariantu gorąco zachęcam.
Składniki
- Składniki na formę 20x20 cm
- herbatniki 200g
- masło 250g
- miód naturalny 3 łyżki
- cukier puder 70g
- mleko skondensowane słodzone 1 puszka
- gorzka czekolada 150g
Sposób przygotowania
- Herbatniki rozdrabniamy najbardziej jak się da.
- Wsypujemy je do miski.
- 1/3 masła roztapiamy i wraz z miodem wlewamy do herbatników. Całość dokładnie mieszamy.
- Powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko dociskamy do dna. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Resztę masła, cukier puder i mleko skondensowane umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu połączenia się składników.
- Potem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, mieszając, przez ca 15 minut. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć. Gdy tak się stanie, wylewamy ją na ciasteczkowy spód. Wygładzamy powierzchnię i studzimy.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozprowadzamy na warstwie kajmaku. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie kroimy w kwadraty i podajemy.