1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

EkoQuchnia: Sałatka na ciepło z boczniakami

Czy pisałam już , że uwielbiam grzyby? Jeśli nie to wiedzcie, że tak jest istotnie i odkąd przestałam jeść mięso sięgam po nie często. Ze względu na smak pełen umami są świetnym substytutem mięsa.

Kiedy w lasach już pustka i skończą się nawet opieńki i zielonki, z ochotą sięgam po boczniaki. Niestety, sięgam po te z supermarketu lub  targu, jednak mam pewne plany dotyczące domowej hodowli boczniaków, ale o tym innym razem. Boczniaki najlepiej smakują na ciepło. Ja najbardziej lubię je smażone z dodatkiem soli i świeżo zmielonego pieprzu. Tak właśnie przygotowane są bazą do tej oto sałatki. Do tego kasza gryczana, natka pietruszki, granat, sok z limonki i dobra oliwa. Sałatka jest naprawę pyszna, granat świetnie się komponuje ze smakiem boczniaków. Pamiętajcie tylko, aby zjeść ją na ciepło. SAŁATKA Z BOCZNIAKAMI, KASZĄ GRYCZANĄ I GRANATEM

Składniki
  • Składniki dla 2 osób
  • Boczniaki 1 opakowanie 250 g
  • Kasza gryczana ugotowana na sypko 2 szklanki
  • Ziarenka z granatu ½ średniej sztuki
  • Sok z limonki lub cytryny 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek lub olej lniany tłoczony na zimno 2-3 łyżki
  • Sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • Natka pietruszki według uznania
Sposób przygotowania
  • Kapelusze boczniaków kroimy na grubsze paski, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy aż odparuje z nich woda i się lekko zrumienią, co jakiś czas mieszamy.
  • Dodajemy sól i pieprz do smaku. (Ja dodaję również ½ łyżeczki kurkumy).
  •  Do miski wsypujemy ugotowaną na sypko kaszę gryczaną, dodajemy ciepłe boczniaki, pokrojoną natkę pietruszki  i ziarenka granatu.
  • Dodajemy sok z limonki lub cytryny oraz oliwę z oliwek lub olej lniany. Mieszamy. Dekorujemy dodatkową porcją granatu i natki. Smacznego!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze