1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Amerykański indyk z bakaliami

Amerykańskie Święto Dziękczynienia przypada zawsze w czwarty czwartek miesiąca. W tym roku obchodzone jest 28 listopada.|Amerykańskie Święto Dziękczynienia przypada zawsze w czwarty czwartek miesiąca. W tym roku obchodzone jest 28 listopada.|Amerykańskie Święto Dziękczynienia przypada zawsze w czwarty czwartek miesiąca. W tym roku obchodzone jest 28 listopada.

Święto Dziękczynienia w USA kojarzone jest z bogato zastawionym stołem i pieczonym indykiem, który jest główną atrakcją wieczoru. Jednak i u nas coraz popularniejsze stają się dania rodem z Zachodu. Według Foodpanda.pl, serwisu umożliwiającego zamawianie jedzenia online, w ostatnim miesiącu największą popularnością cieszyła się kuchnia amerykańska.   Poniżej przedstawiamy przepis na pieczonego indyka, rodem ze Stanów.

Składniki
  • Indyk najlepsze sztuki mają 5-6 kg
  • Oliwa z oliwek
  • Ulubione zioła do mięsa
  • Sól i pieprz
  • Nadzienie
  • kwaśne jabłka 2 sztuki
  • migdały 2 łyżki
  • orzechy włoskie 2 łyżki
  • orzechy laskowe 2 łyżki
  • rodzynki 2 łyżki
  • suszona żurawina 2 łyżki
  • miód 2 łyżki
Sposób przygotowania
  • Prawdziwy pieczony indyk wymaga dużo cierpliwości i czasu. Najpierw musi poleżeć w zimnej, osolonej wodzie z ziołami przez ok. 12 godzin.
  • Następnie go osuszamy z wody, doprawiamy solą, pieprzem i faszerujemy przygotowanym nadzieniem. Zszywamy bawełnianą nitką.
  • Tak przygotowanego indyka smarujemy oliwą i wkładamy do też polanej oliwą brytfanny. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zmniejszamy ją do 170, aby mięso pozostało soczyste w środku. Czas pieczenia indyka zależy od jego masy – każdy kilogram to 40 minut pieczenia. Orientacyjny czas dla 5 kilogramowej sztuki to około 3,5 godziny.
  • Ważne jest również regularne polewanie mięsa sosem własnym lub wodą.
  • Gotowego indyka odstawiamy na 20 minut do ostygnięcia i dopiero wówczas go kroimy.
  • Do każdego kawałka dodajemy łyżkę farszu, który doskonale komponuje się z mięsem.
Nadzienie
  • Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut, po czym obieramy.
  • Obrane migdały i orzechy układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wkładamy to do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i czekamy, aż się zrumienią. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  • Wszystkie składniki nadzienia mieszamy razem dodając miód.
Smacznego!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze