1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. BABECZKI POMARAŃCZOWE Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI

BABECZKI POMARAŃCZOWE Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI

W dzieciństwie mama często mi powtarzała, że skoro powiedziało się „a”, wypadałoby także powiedzieć „b”. |W dzieciństwie mama często mi powtarzała, że skoro powiedziało się „a”, wypadałoby także powiedzieć „b”. |W dzieciństwie mama często mi powtarzała, że skoro powiedziało się „a”, wypadałoby także powiedzieć „b”. |W dzieciństwie mama często mi powtarzała, że skoro powiedziało się „a”, wypadałoby także powiedzieć „b”. |W dzieciństwie mama często mi powtarzała, że skoro powiedziało się „a”, wypadałoby także powiedzieć „b”. |W dzieciństwie mama często mi powtarzała, że skoro powiedziało się „a”, wypadałoby także powiedzieć „b”. |W dzieciństwie mama często mi powtarzała, że skoro powiedziało się „a”, wypadałoby także powiedzieć „b”.

Idąc tym tokiem rozumowania, jeżeli zrobiło się , należałoby teraz znaleźć dla niego smakowite zastosowanie. Oczywiście, można również zupełnie się nie wysilać i leniwie wyjadać go łyżeczką wprost ze słoika, lecz.. gdyby komuś przypadkiem zamarzyło się bardziej kreatywne rozwiązanie, podaję je na tacy, wraz z przepysznymi pomarańczowymi babeczkami.

Składniki
  • Składniki na ca 12 sztuk
  • miękkie masło 100g
  • orange curd 200g ( przepis i sposób wykonania w poprzednim wpisie)
  • cukier 110g
  • jaja 3 szt
  • mąka pszenna 180g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 3-4 łyżeczki
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • płatki migdałowe
Sposób przygotowania
  • Masło ucieramy z orange curd i skórką pomarańczową. Stopniowo dodajemy jaja.
  • Wsypujemy cukier, a potem mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na jednolitą masę, którą dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, drugą zostawiamy bez zmian.
  • Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Foremki smarujemy masłem. Spód wysypujemy dość grubą warstwą płatków migdałowych.
  • Na to wykładamy ciasto, do 2/3 wysokości foremki. Babeczki pieczemy ca 20 minut w temperaturze 180C.
Zrobiłam 2 rodzaje jednokolorowych babeczek, ale ciasta można ze sobą pomieszać, kładąc je do foremek naprzemiennie. Jeśli zechcecie upiec babeczki w formie na muffiny, wyłożonej papilotkami, proponuję posypać migdałami wierzchy, a nie spody. Moje babeczki po upieczeniu zostały przewrócone do góry nogami. Muffinkom wyrastają duże kopczyki, więc z nimi taka operacja się nie powiedzie. W przypadku umieszczania płatków na wierzchu, trzeba je leciutko wgnieść w ciasto, żeby się dobrze na nim trzymały.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze