Rozkoszuję się widokiem młodych warzyw na ulubionych targach.
Przechadzam się wśród straganów uginających się od wszelakiej zieleniny.
Wybieram. Rozmawiam. Kupuję.|Rozkoszuję się widokiem młodych warzyw na ulubionych targach.
Przechadzam się wśród straganów uginających się od wszelakiej zieleniny.
Wybieram. Rozmawiam. Kupuję.|Rozkoszuję się widokiem młodych warzyw na ulubionych targach.
Przechadzam się wśród straganów uginających się od wszelakiej zieleniny.
Wybieram. Rozmawiam. Kupuję.|Rozkoszuję się widokiem młodych warzyw na ulubionych targach.
Przechadzam się wśród straganów uginających się od wszelakiej zieleniny.
Wybieram. Rozmawiam. Kupuję.|Rozkoszuję się widokiem młodych warzyw na ulubionych targach.
Przechadzam się wśród straganów uginających się od wszelakiej zieleniny.
Wybieram. Rozmawiam. Kupuję.|Rozkoszuję się widokiem młodych warzyw na ulubionych targach.
Przechadzam się wśród straganów uginających się od wszelakiej zieleniny.
Wybieram. Rozmawiam. Kupuję.
Zawiązują się przy tej okazji nowe znajomości. Ze sprzedawcami i kupującymi. Wymieniamy się pysznymi przepisami. Poznajemy to i owo z naszych kuchennych przygód. Wracam jak zwykle z nadmiarem zakupów... I chcę w pierwszej kolejności zająć się kapustą. Młodą ,zieloną, przyjemnie chrupiącą na surowo. Kapuściane mam myśli? Tak!
Składniki
- młoda kapusta główka
- dymka pęczek
- młoda marchewka pęczek
- młody koperek pęczek
- pomidory koktajlowe 200 g
- olej sezamowy 2 łyżki
- olej ryżowy 2 łyżki
- sos sojowy 2 łyżki
- wino białe 100 ml
- cukier 1 łyżka
- sok i skórka otarta z limonki 1 sztuka
- sól i pieprz
- sezam czarny do posypania
Sposób przygotowania
- Kapustę umyć i pokroić na paski. Obrać marchewki, pokroić na talarki. Pokroić drobno dymkę razem ze szczypiorem.
- Do garnka z grubym dnem wlać olej sezamowy i ryżowy. Dodać dymkę i marchewkę. Podsmażyć 5 minut.
- Wrzucić pokrojoną kapustę. Dodać cukier i sos sojowy. Poddusić, mieszając.
- Wlać wino, dodać sok i skórkę z limonki, pieprz. Gotować na małym ogniu do czasu, kiedy kapusta będzie prawie miękka.
- Dodać przekrojone na pół pomidory. Doprawić solą. Gotować, aż kapusta będzie całkiem miękka.
- Posiekać koper,dodać do kapusty,wymieszać.
- Podawać od razu posypaną sezamem.